Published On: Pon, stu 27th, 2017

Makedonska pravoslavna crkva želi da je usvoji bugarska crkva

Sveti sinod Bugarske pravoslavne crkve trebao bi danas razmotriti pismo u kojem kanonski nepriznata Makedonska crkva traži priznanje autokefalnosti i euharistijsko jedinstvo

Prema informacijama iz Bugarske pravoslavne crkve, ne očekuje se brz odgovor, već formiranje komisije koja bi trebala informirati ostale pravoslavne crkve te čuti njihovo mišljenje o zahtjevu Makedonske crkve.

Podsjetimo, Sinod kanonski nepriznate Makedonske crkve uputio je 9. studenog pismo Bugarskoj pravoslavnoj crkvi kojim od Patrijaršije u Sofiji traži da im bude ‘majka crkva’ ukoliko im prizna autokefalnost.

U pismu se navodi kako Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija, prepoznaje i priznaje Bugarsku pravoslavnu crkvu – Bugarsku patrijaršiju kao majku crkvu koja je prva prihvatila i priznala njezinu autokefalnost i obznanjuje kako će je ona (BPC) zastupati pred Ekumenskom carigradskom patrijaršijom koja zauzima prvo mjesto u hijerarhiji pravoslavnih crkava.

Ta molba MPC u nekim makedonskim medijima tumači se kao ‘nastavak lošeg dogovora o dobrosusjedskim odnosima s Bugarskom, dogovora koji od Makedonaca radi Bugare, a sada i od makedonske crkve – bugarsku crkvu’. U Sinodu MPC, pak, odlučno odbacuju takve teze.

‘Građani bi trebali znati da nitko neće postati Bugarin ukoliko BPC kao majka crkva prizna autokefalnost MPC. Majka crkva je počasni izraz, a ne znak nečije crkvene vlasti nad bilo kim. Od trenutka kada majka crkva prepozna neku drugu crkvu, one postaju sestrinske crkve. I ona ostaje majka-crkva u odnosima s drugima, sve dok Carigrad ne izda tomos (službeni dokument crkve) o autokefalnosti. Svaka crkva može biti majka crkva – i ruska i albanska… Činjenica je da smo dosad najveću suradnju imali s Bugarskom crkvom. Podrška je odnos poštovanja i ljubavi, kada znaš da ti se netko našao onda kada ti je bilo najpotrebnije’, pojasnili su za Deutsche Welle njihovi izvori u Sinodu MPC.

Takvu, pak, podršku dosad nije dala Srpska pravoslavna crkva iz koje se Makedonska crkva 1967. godine jednostrano izdvojila, zbog čega su pregovori između tih dvaju crkava prekinuti još prije nekoliko godina, a Makedonsku crkvu dosad nije priznala nijedna crkva u svijetu.

Dobri poznavatelji prilika ističu kako je želja Srpske crkve da pitanje autokefalnosti MPC zadrži kao svoje ‘unutarnje pitanje’, ali se eventualnim priznanjem njene autokefalnosti od strane BPC to pitanje internacionalizira. Temelj za to je i odluka Svetog sinoda SPC iz 1959. godine po kojoj za eparhije i arhijereje s teritorija Makedonije (Skopska, Ohridsko-bitoljska, Zletovsko-strumička eparhija) prestaju vrijediti propisi SPC. Srpska crkva se međutim predomislila, kada je 1967. godine Makedonska pravoslavna crkva proglasila svoju autokefalnost.

Srpska pravoslavna crkva zasad šuti, ali to ne znači da u Patrijaršiji u Beogradu nije uključen alarm i da se, daleko od očiju javnosti, ne razmatraju neki koraci. Još uvijek nema niti službenih izjava iz bugarske Patrijaršije, koja bi trebala odlučiti prihvaća li zahtjev MPC.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare