Published On: Wed, Apr 18th, 2012

Makedonska ministrica: Ubojstva organizirana; u Skoplju prosvjedi

Makedonska ministrica Gordana Jankulovska rekla je da je peterostruko ubojstvo u blizini Skoplja organizirano i da su ga izveli profesionalci, a da su žrtve slučajno izabrane. Jučer su u Skoplju izbili neredi na prosvjedima zbog ovih ubojstava – sukobili su se prosvjednici i policija jer im nije dopustila da prijeđu most koji vodi k naselju s većinskim albanskim stanovništvom. Kamenjem je gađana zgrada vlade, a neredi su se nastavili po gradu.

 

Četvorica mladića i 45-godišnji muškarac ubijeni su prošloga tjedna uu blizini skopskog sela Smiljkovci.

“Istraga ide u dobrom pravcu, manji dio podataka već je obrađen, a za potpunu obradu potrebno je nekoliko dana kako bi izašli sa konkretnijom informacijom”, rekla je ona.

Jankulovska je dodala da su, prema svemu sudeći, izvršioci petostrukog ubojstva bili profesionalci, što se zaključuje na temelju činjenice da je većina njihovih metaka pogodila tijela ubijenih.

Policija ima ozbiljne informacije koje bi mogle da znače brže rješavanje petostrukog ubojstva, priopćila je ona i navela da rekla da policija ne isključuje niti jedan motiv.

Foto: Beta, Arhiva

Ona nije htjela precizirati da li je stigla nekakva informacija iz policija i službi susjednih zemalja.

Prema njenim riječima, ubojice su bile dobro obučene za uporabu oružja, ali su ostavile tragove koji se sada provjeravaju i analiziraju.

Ministrica je kazala da još nisu završeni razgovori s članovima obitelji žrtava, zbog njihovog zdravstvenog stanja, jer su u šoku i pod stresom, pa nisu u mogućnosti dati svoj iskaz.

Jankulovska je informirala da se 40-tak građana javilo na telefonsku liniju 199, specijalno otvorenu za informacije koje bi pomogle u rješavanju petostrukog ubojstva koje se dogodilo prošlog četvrtak navečer, kod umjetnog jezera u selo Smiljkovci u blizini Skoplja.

Neke informacije su pomogle da se potvrde pretpostavke policije i istrage da je auto “opel omega” tamnocrvene boje, za koji se vjeruje da je povezan s ubojstvima, bio u tom dijelu grada, a neke da je vidjen iu drugim dijelovima Skoplja, ali, kako kažu iz policije, ta vremena se ne uklapaju sa vremenom kada su izvršena ubojstva.

Jankulovska je još jednom uputila apel građanima da svatko tko ima bilo kakvu informaciju da se javi na telefon 199.

MUP je novinare informirao da je u jučerašnjim nasilnim prosvjedima protiv zločina, privedeno 14 osoba i protiv njih će tijekom dana biti podnijete prijave.

Povredjena su trojica policajaca, pretučeno troje gradjana i povredjen jedan televizijski snimatelj.

Tijekom današnjeg dana nisu registrirani narušavanja javnog reda i mira.

U medjuvremenu, Osnovni sud u Skoplju priopćio je da je preuzeo sve potrebne mjere za raščišćavanje ubojstva, i da do ovog trenutka do njih nisu stigli pismeni navodi i mišljenja vještaka.
Centar Skoplja u ponedjeljak navečer (Foto: Beta)
Biljana Janevska s Instituta za sudsku medicinu izjavila je da je kod ubojstva Aleksandra Naćovskog, Cvetance Acevskog, Kirila Tričkovskog, Filipa Slavkovskog i Borčeta Stefkovskog upotrijebljeno oružje velike probojne moći, a da je razlog smrti kod svih oštećenje vitalnih organa, prenose lokalni mediji.

Ubojice su koristile vozilo s lažnim registracijskim oznakama i još nije poznato je li automobil ukraden da bi bio upotrijebljen u ubojstvima ili ga je grupa koristila za svoje potrebe, piše skopski list “Dnevnik”.

Policija vjeruje da će automobil “opel omega” tamnocrvene boje, za koji se tvrdi da je bio na mjestu događaja u skopskom selu Smiljkovci, pomoći pronalaženju ubojica. Špekulira se da su ubojice možda i pobjegle iz Makedonije.

Makedonska policija je zbog ovog slučaja, koji je potresao cijelu zemlju, formirala operativni stožer i do sada saslušala više od sto osoba. MUP nije priopćio kakva je operativna saznanja dobio od policija susjednih država, s kojima surađuje.

U Skopju su se jučer po podne i navečer okupili građani kako bi iskazali svoj protest zbog petostrukog ubojstva. Po podne su se sukobili policija i huligani, jer im policija nije dopustila da prijeđu most “Goce Delčev” i upute se ka Bit pazaru, mjestu nastanjenom uglavnom pripadnicima albanske zajednice.

Navečer je održan još jedan prosvjed ispred zgrade Vlade, gdje su zapaljene svijeće za petoricu ubijenih građana Makedonije. Međutim, i taj protest pretvoren je u nacionalističko i huligansko divljanje po gradu.

Centar Skoplja u ponedeljak uveče (Foto: Beta)U priopćenju makedonskog MUP-a navodi se da su prosvjedi nastavljeni povicima i bacanjem kamenica i tvrdih predmeta ka objektu Vlade, pri čemu su polomljena tri-četiri stakla.

Veća skupina oštetila je vozilo “krajsler” vlasništvo MUP-a. Lakše su ozlijeđena dva policijska službenika, dok su tri osobe prijavila da su fizički napadnuta iz za sada nepoznatih razloga, navodi se u priopćenju MUP-a.

Članovi navijačkih skupina više makedonskih klubova, pored uzvikivanja antialbanskih parola, u centru grada su zapalili i jedan kontejner. Policija je mirno pratila njihovo divljanje i nije upotrijebila silu, javljaju mediji.

Privedeno je 10 ljudi, od kojih petero maloljetnika, zbog izazivanja nereda tijekom popodnevnih protesta ispred zgrade makedonske vlade iu centru Skopja.

MUP navodi da poduzima intenzivne mjere kako bi spriječio nasilje. U središtu Skoplja raspoređeni su policajci i policijska vozila. Policijske snage su raspoređene iu Staroj skopskoj čaršiji iu blizini spomenika Skender bega.

Nekoliko novinarskih ekipa je prijavilo da su njihovi novinari i snimatelji pogođeni kamenjem dok su bili na zadatku.

U Sabornom hramu Sveti Kliment Ohridski u Skoplju sinoć je održan i molitveni skup u organizaciji nevladinih organizacija.

Dan ranije ad hoc inicijativa građanskih i mirovnih aktivista “Zajedno za mir” organizirala je na Kamenom mostu u Skoplju konferenciju za medije i pozvala na mir, prestanak spekulacija, te zatražila od vlasti da počnu hapse one koji šire mržnju i prave napetosti u Makedoniji.