Published On: Pet, ožu. 23rd, 2018

Makedonija i Grčka korak bliže rješenju spora oko imena

Država Makedonija korak je bliže dobivanju imena koje neće smetati južnom susjedu Grčkoj nakon što su se ministri vanjskih poslova dviju zemalja sastali u Skoplju u petak.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kocias, koji je dan ranije stigao prvim izravnim letom iz Atene nakon 12 godina, rekao je da Grčka iskreno pregovara i želi kompromis ‘bez dobitnika i gubitnika’.

‘Danas smo poduzeli korake da riješimo problem koji smo naslijedili. Predani smo tome da ga riješimo i pridonesemo prijateljstvu između dvaju naroda, stabilnosti i sigurnosti, razvoju dviju zemalja i cijele regije’, rekao je.

‘Moramo pronaći rješenje koje nikoga ne ponižava i koje će otvoriti vrata sporazumu’, rekao je makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kociasom u Skoplju.

Spor oko imena između Makedonije i Grčke traje od 1991., vremena raspada Jugoslavije, otkad Atena optužuje Skoplje za krađu imena današnje grčke pokrajine i uzurpacije njegova helenskog nasljeđa.

Odnosi između Atene i Skoplja otoplili su nakon što su socijaldemokrati premijer Zorana Zaeva zamijenili nacionalistički VMRO prošlo ljeto, nakon 11 godina vlasti.

Kotzias i Dimitrov trebali bi se sastati ponovno 30. ožujka s predstavnikom UN-a Matthewom Nimetzom u Beču i nastaviti pregovore oko imena./Hina/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer