Published On: Sun, Oct 18th, 2015

MAKAR TO ZNAČILO DALJNJU BLOKADU DRŽAVE I REFORMI: Plašenjem trećim entitetom SDP i DF jednostavno nastoje politički preživjeti

Od kako je 2000. godine dio stranaka iz Sarajeva okupljenih oko SDP-a i uz potporu dijela međunarodne zajednice pokušao razriješiti bosanskohercegovački čvor iz Daytona eliminiranjem hrvatske političke volje i nastavio s ustavnim izmjenama razvlašćivanja manjinskih naroda u dva entiteta, te ponavljanjem scenarija deset godina kasnije, BiH se našla na putu povratka u rane 90-te godine rasta međusobnog nepovjerenja, stagniranja i produbljivanja razlika i kriza.

Najprije Alijansa za promjene, “platforma” i Željko Komšić u dva navrata, koji su doslovno nametnuti Hrvatima bez njihova legitimiteta, nanijeli su najveću štetu državi BiH. Zastoj na putu pomirenja, euroatlantskih integracija, potpuna politička i ekonomska destrukcija kao izravna posljedica tih vlasti mogu se mjeriti i sa stotinama milijuna efektivne štete. Zbog toga se nekoliko godina nastoji promijeniti izborno zakonodavstvo, što je vrlo zahtjevan ustavno-pravni zahvat. No, kako se takvo što ne bi dogodilo, odnosno da zadrže prigodu loviti u mutnome na temelju lažne socijaldemokracije, građanske orijentacije, oštro protiv izmjena izbornog zakonodavstva su SDP i DF.

A igra koja se sada igra je ponovno izazivanje straha kod svoje dominantne publike – Bošnjaka da će se stvoriti treći entitet ako se Hrvatima omogući biranje njihovih predstavnika u vlasti. Priča razgolićeno izgleda upravo tako, a glavni protagonist koji posljednjih dana nastoji pod svaku cijenu ostati u fotelji Željko Komšić najavljuje kako će ‘ponovno na megdan’ Čoviću 2018. ako se ne promijeni Izborni zakon. “Čović će učiniti sve da se promijeni Izborni zakon BiH, kako se to više nikada ne bi dogodilo. Ne mislim samo na sebe osobno, nego da se ne bi dogodio neki ‘novi Komšić’.

Vjerojatno će u tome uspjeti jer, koliko ja vidim, u tome ima potporu i Izetbegovića i Radončića”, rekao je Komšić. Najavio je da će se svim silama oduprijeti pokušaju promjene Izbornog zakona. “Kada je to već tako, i ako Čović ne uspije izmijeniti Izborni zakon i ne uvede posebne izborne jedinice za Hrvate, a posebne za Bošnjake, nas dvojicu, ako nas zdravlje i sreća posluže, čeka novi megdan 2018. Ali, vjerojatno će uspjeti. I eto nama tri entiteta, a da nismo svjesni kako nastadoše”, otkrio se Komšić.

No, s druge strane, Čović najavljuje snažnu aktivnost kako bi se dogodile izmjene i izbornog zakona zajedno s drugim reformama. Svoj optimizam temelji na racionalnosti sugovornika i opredijeljenosti za suživot, a ne hegemoniju kakvu zagovaraju SDP i DF.

vecernji.hr