Published On: Uto, ruj 29th, 2020

MAJORIZIRAO JE SVOJ NAROD: Sad je u zatvoru u Zenici

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar u platformaškoj Vladi Federacije BiH, koja je izabrana, bez sudjelovanja dva HDZ-a za koje je glasovalo blizu 90 posto hrvatskih birača u BiH, poslan je na izdržavanje sedmogodišnje zatvorske kazne u Kaznenopopravnom zavodu u Zenici.

Ova informacija potvrđena je “Avazu” u Ministarstvu pravde Federacije. Lijanoviću je, kako saznaje sarajevski portal, odbijena nedavno žalba kojom je tražio odgodu izdržavanje kazne te je upućen u zatvor.

Prošlog tjedna stigao je u KPZ Zenica i nalazi se u Paviljonu II.

Lijanovića je Vrhovni sud Federacije pravosnažno osudio na sedam godina robije po optužnici Tužiteljstva Tuzlanskog kantona za zlouporabu položaja i ovlasti vezano uz nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području ove županije i FBiH od 2011. do kraja 2014. godine.

Pravosnažnom presudom se od Lijanovića oduzima imovinska korist pribavljena kaznenim djelima u iznosu od oko 653.000 KM.

S obzirom na to da se radi o pravosnažnoj presudi koja je objavljena još 1. listopada prošle godine, Lijanoviću je u siječnju stigao poziv za izdržavanje kazne, ali je on tražio odgodu koja je odbijena.

Tada je Lijanović tražio odgodu zbog slanje apelacije Ustavnom sudu BiH, ali i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. On je tražio, također, da ide na izdržavanje kazne u Mostar, ali mu je i ta žalba odbijena.

Apelacijsko odjeljenje Suda BiH izreklo je krajem godine oslobađajuću presudu Lijanoviću za aferu „Meso“ i kriminal težak 13,5 milijuna KM./HMS/