Published On: Ned, ožu 31st, 2013

Majkić: Federacija obiluje političkom neodgovornošću

Federacija BiH obiluje političkom neodgovornošću što se pokazalo i na blokadi tranše Međunarodnog monetarnog fonda i Zakonu o jedinstvenom matičnom broju – ustvrdila je danas članica Glavnog odbora SNSD-a i poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić.
Kada je riječ o trećoj tranši MMF-a za BiH, kazala je da je RS izvršila svoje obaveze, ali da je očigledna politička odgovornost stranaka u Federaciji BiH, jer nisu ispunile uvjete, a rok ističe danas. To, tvrdi ona, pokazuje da je BiH neodrživa.
Majkić je na press – konferenciji u Banja Luci kazala da se u rješavanju problema jedinstvenog matičnog broja građana mora voditi računa o entitetskim linijama, te dodala da RS neće, niti želi, da usvoji neustavne zakone. Tvrdi i da popis stanovništva u BiH neće moći biti održan u listopadu, ako do kraja svibnja ne bude riješena kartografska podloga.
RS je, kako je navela, uradila sve što je mogla i što je od nje traženo u ovom procesu, od nastojanja da bude markirana međuentitetska granica do dostavljanja NATO-u potrebne dokumentacije i opisa granice, ali da je i dalje problem u FBiH. “FBiH ne pristaje ni na razgovore. Ako se sve ne riješi do kraja svibnja, nećemo imati popis”, ustvrdila je ona.
Govoreći o uništavanju streljiva i minsko – eksplozivnih sredstava na poligonu u Glamoču, Majkić je potvrdila da je zatražila da se ispita kvalitet vode i zemlje s obzirom da se uništavanje obavlja metodom otvorene detonacije.
“Stanje je krajnje alarmantno i mora se naći rješenje”, rekla je ona i pozvala Ministarstvo obrane BiH da izradi analizu o tome i dostavi je Parlamentu BiH. Navela je i da nema selektivne pravde i da se trebaju osuditi zločini na svim stranama u BiH.