Published On: Čet, stu 15th, 2018
#3rd | By Desk

MAJKE U MOSTARU SE BUNE: Treba naručiti bebu na pregled prije nego što je rodite! Evo što dr. Ostojić odgovara

Naime, prilikom otpusta majke i novorođenčeta iz bolnice, u otpusnom pismu novorođenčeta navede se „ultrazvuk kukova učiniti do prvog mjeseca života“. No, to je u praksi teško izvedivo.

Mame koje pokušaju sada naručiti bebu na ultrazvuk kukova dobiti će termin tek u idućoj godini. Ako su nazvali kada je bebi već blizu mjesec, termin će dobiti kada je bebi prekasno za pregled.

Oko tisuću pregleda godišnje

Ta tema aktualna je i na društvenim mrežama, gdje mame tvrde da je ovo još jedan način da ih se spremi u privatne poliklinike, gdje se pregled koji traje par minuta plaća 50 konvertibilnih maraka.

Predstojnik Klinike za ortopediju SKB Mostar prof.dr.sc. Zdenko Ostojić ističe da mu je zapravo drago da je ova tema otvorena i potvrđuje da je lista čekanja u bolnici u rasponu od 1 do 2 mjeseca, s tim što se hitni slučajevi vezani za urođene mane kod djece ne čekaju nego se primaju odmah po dolasku na pregled.
Dodaje da se ne radi o slanju majki u privatne poliklinike, nego da s postojećim brojem zaposlenih nemaju kapaciteta za veći broj pregleda.

Ističe da on uopće i ne radi privatno, nego u SKB i Domu zdravlja Ljubuški, gdje pregled obavlja besplatno.

Naveo je i nekoliko statističkih podataka. U 2017. Godini na Poliklinici za ortopediju SKB Mostar učinjeno je 975 UZV pregleda kukova kod novorođenčadi, a u tekućoj godini do danas 684 UZV pregleda kukova, te će do kraja godine broj biti približan onom iz prošle godine.

Do 10 odrasli, od 10 bebe

Upitan nije li broj pregleda nedostatan u odnosu na broj novorođenčadi i majki, koje počesto pribjegavaju opciji da plate pregled, dr. Ostojić kaže da bi i osobno bio sretan da imaju posebnu ambulantu za bebe i da obave veći broj pregleda, no to, ponavlja, s ovim kapacitetima nije moguće. Trenutačno se u istoj ambulanti vrši pregled i odraslih i djece.

„UZV pregledi kukova kod novorođenčadi se u našoj ambulanti obavljaju svaki radni dan i to od 10.00 sati kada se prekidaju pregledi odraslih osoba“, ističe dr. Ostojić.

Inače, ranije su majke dobivale smjernice da ultrazvuk kukova obave s tri mjeseca starosti djeteta, a nove su preporuke da je to poželjno učiniti što ranije. U slučaju poremećaja liječenje je puno uspješnije i rjeđe je potrebna operacija kukova. Dodajmo još da su u ovoj priči izuzetak neki Domovi zdravlja, poput onog u Stocu i Ljubuškom, gdje se ipak vrši besplatan pregled kukova i po potrebi dolazi ortoped, piše Dnevni list.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare