Published On: Pon, kol 9th, 2021

Majke Srebrenice: Procesuirati ratne zločine u BiH a ne hrvatske generale

Udruga koja okuplja članove obitelji žrtava genocida u Srebrenici kritizirala je u ponedjeljak Tužiteljstvo BiH zbog pokretanja postupaka protiv visokih časnika Hrvatske vojske (HV) dok je veliki broj odgovornih za ratne zločine i dalje nekažnjen iako žive u BiH i dostupni su pravosudnim tijelima te zemlje.

“Žalosno je da se Tužiteljstvo BiH bavi ratnim zločinima koji su, navodno, počinjeni za vrijeme akcije ‘Bljesak’ dok istodobno u Bosni i Hercegovini na stotine ratnih zločinaca nije procesuirano”, stoji u izjavi udruge “Majke enklava Srebrenice i Žepe” dostavljenoj medijima.

Ocijenili su kako bi prioritet u BiH trebali biti predmeti ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriju BiH a ne oni počinjeni na teritoriju druge države.

“Pozivamo Tužiteljstvo BiH da energiju usmjeri na predmete koji su označeni oznakom ‘A’ Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) a koji su po usvojenoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina prioritet”, stoji u reagiranju koje je uslijedilo nakon što su mediji objavili kako je Tužiteljstvo BiH od pravosudnih tijela Hrvatske zatražilo da preuzme procesuiranje 14 umirovljenih generala i drugih visokih časnika Hrvatske vojske.

Tužiteljstvo BiH se o medijskim objavama nije očitovalo a nepotvrđene informacije su kako je zapravo riječ o postupanju po prijavi zbog navodnih ratnih zločina što ju je još 2006. godine protiv zapovjednika i časnika HV podnijela policija Republike Srpske odnosno policijska postaja u Bosanskoj Kostajnici. Kaznena prijava navodno je podnesena zbog topničkih napada s teritorija Hrvatske na područje Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice.

Tužiteljstvo BiH bi po zamolnici koju je poslalo Državnom odvjetništvu Hrvatske (DORH) željelo da Hrvatska preuzme tu prijavu i odluči što će s njom.

Prema dostupnim pokazateljima više od četiri tisuće osoba pod sumnjom su kao mogućni počinitelji ratnih zločina u BiH a najmanje 190 takvih je među onima koje je ranije identificirao ICTY-a i njihovo je procesuiranje prepustio bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Predmetima ratnih zločina u pravilu se bavi Tužiteljstvo BiH koje i preuzima najkompliciranije slučajeve a ima diskrecijsko pravo delegirati predmete koje želi tužiteljstvima na entitetskim i županijskim razinama.

U proteklih šest godina državno tužiteljstvo je zbog ratnih zločina optužilo 612 osoba od kojih je 70 posto pravomoćno osuđeno.

Među njima je 26 osoba koje su bile optužene za genocid u Srebrenici iz 1995. a njima su pred Sudom BiH izrečene kazne od oko 400 godina zatvora. Trenutno se sudi još desetorici optuženih za srebrenički genocid dok je istodobno u tijeku više istraga.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Carlos
Carlos
1 godina prije

Podrška!

Uso turcin
Uso turcin
Šta ti kažeš na ovo?  Carlos
1 godina prije

SREBRENICA JE ZAJEDNIČKI SH ZLOCIN SAMO STO SU DIREKTNI IZVRŠIOCI SRBI A HRVATI INDIREKTNI I SUUČESNICI..

Hvo..zauvjek..
Hvo..zauvjek..
1 godina prije

Da ali muslimanske zločinačke tkz.armije bih…

Uso turcin
Uso turcin
Šta ti kažeš na ovo?  Hvo..zauvjek..
1 godina prije

Veliko evropsko ime ŽAK ŠIRAK PREDSJEDNIK FRANCUSKE sredinom avgusta ili jula 1995 reče SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE što će reći NAROD svetosavskih paganskih Isilovaca terorista idiota i UBICA opasan po okolinu i remetilacki faktor Evrope za završni genocid nad Bosnom GENOCID U srebrenici potrebno je angažovati najmanje 35 hiljada Srba

vladobanjaluka
vladobanjaluka
1 godina prije

Majke Srebrenice. Najgore moguće političke prostitutke.

Zoki
Zoki
1 godina prije

Tako je! Neka se Tužiteljstvo (srp. Tužilaštvo) bavi zločincima Cikotićom, Džaferovićom, Halilovićom, Patkovićom itd., a ne hrvatskim časnim generalima nad kojima nemaju ingerenciju.

Poskoče, vrati stari program ili bar poboljšaj postojeći. Ovo trenutno ništa ne valja.

sami
sami
1 godina prije

koji ste vi primitivci iz kamenjara.juce sam prosao kroz ta primitivna skutorska sela dobro ste bar naucili i pisati

Anonymous
Anonymous
1 godina prije

Tako je,puna rs zlicinaca a vi se petljate sa Hrvatskom.