Published On: Sri, sij 9th, 2013

Majke Srebrenice poručile Dodiku: Srbe sa Kosova naseli u svoju avliju

Ove izjave mogu biti samo posljednja faza genocida i etničkog čišćenja, kaže se u izjavi.
Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” saopćilo je danas kako je zabrinjavajuća činjenica da će sutra gotovo polovica stanovnika Bosne i Hercegovine obilježiti 9. siječnja, Dan Republike Srpska i time, kako su istaknuli, slaviti silovanja, protjerivanja, pljačku i genocid.
“Trebaju znati oni koji će sutra na svečanim sjednicama i u blagdanskom raspoloženju obilježiti taj dan, da slave nastanak entiteta koji je postao u krivi i protjerivanju. Republika Srpska nije ništa drugo do rezultat genocida, pa nam je u najmanju ruku nemoralno obilježavati ovaj dan. Teško je naći sličan primjer u historiji. No, usporedbe radi, zamislite situacije da Nijemci obilježavaju dan pobjede nad Židovima ili Amerikanci slave Hirošimu i Nagasaki. Krajnje nemoralno i neprihvatljivo za zdrav razum “, rečeno Udruženje” Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa “.
Nadalje, u srebreničkom udruženju navede da se, čak i kada nema oružanih sukoba na našim prostorima, vode “politike koje jedan narod stavljaju ispred svih ostalih i tom narodu osiguravaju ekskluzivna prava na jednom teritoriju”.
“Najnoviji primjer je izjava Milorada Dodika kako na teritoriju RS treba naseliti Srbe s Kosova. Ove izjave mogu biti samo posljednja faza genocida i etničkog čišćenja. Jer, nakon protjerivanja i ubijanja nesrpskog stanovništva s teritorija RS, dolazi vrijeme da se srpski ideologija na tom prostoru ojača. Zato poručujemo Dodiku da Srbe sa Kosova može naseliti u svoju avliju u Laktašima, dovoljno je velika “, navedeno je u izjavi.