Published On: Čet, kol 30th, 2018

MAJKA S OZRENA: Netko me je zvao iz Tuzle i traži 1000 eura da mi kaže gdje je zakopano tijelo mog sina

Međunarodni dan nestalih osoba bio je obilježen diljem Srbije. Sa središnjeg skupa kod Manastira Svetog Nikole na Ozrenu kod Petrova, još jednom je izraženo nezadovoljstvo radom Instituta za nestale osobe BiH.

Sa Ozrena je poručeno da su Srbi potpuno zanemareni u procesu traženja nestalih i da će tražiti ukidanje Instituta za nestale osobe BiH. Republika Srpska i dalje traži 1.662 osobe, od kojih je 644 nepoznato u trojici memorijalnih kosturnica.

Raduška Pavlović ostala je u ratu bez sina,muža i ognjišta u Vozući. Slađan, njen 21-godišnji sin je zarobljen i od tada se traga za njegovim posmrtnim ostacima . Pavlovićeva je rekla da ju je kontaktiralo nepoznato lice i reklo da je iz Tuzle i da zna za mjesto gdje je zakopano tijelo njenog sina, do kojeg će ju odvesti za 1.000 eura.

– Zove već sedam dana i kaže da ponesem 500 eura u Tuzlu sada, a kada bude ekshumacija onda još 500 eura – rekla je Petrušić.

Na Ozrenu su proveli lokalni genocid, etničko čišćenje i preseljenje grobnica. 200 vojnika i civila s tog područja i dalje su na j listi nestalih, rekao je gradonačelnik općine Petrovo Ozren Petković.

Petković je izrazio nezadovoljstvo radom svih institucija koja traže nestale osobe, istaknuvši da je zbog opstrukcija njihova sudbina i dalje nepoznata.

Iz Republičke organizacije obitelji poginulih i nestalih poručili su da je od formiranja Instituta za nestale osobe BiH 2008. godine, proces traženja nestalih Srba potpuno zanemaren. Stoga će tražiti ukidanje Instituta.

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac naglasio je da ovakav Institut ne treba nikome, jer je u potpunosti zanemareno traženje osoba srpske nacionalnosti, te da procesom traženja nestalih treba da se bave entiteti, kako je ranije i bilo , kada je učinak  bio neizmjerno veći.

Srbijanski dužnosnici su rekli da je od rada Instituta identificirano samo 370 Srba, što je porazna činjenica. Smatraju neprihvatljivima da  Srpska 23 godine nakon kraja rata i dalje traži 1662 osobe.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da suosjeća s bolom obitelji koji još tragaju za svojim najbližima i, s obzirom da ratni zločin ne može zastari, poručio da će se raditi na njihovom procesuiranju.

– Živim u uvjerenju i nadi da će doći dan kada će i oni biti pronađeni i biti kažnjeni, a Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo učinit će sve u smislu logistike i svega drugog da se pomogne tim obiteljima koje nisu našle svoje najmilije – poručio je Savanović.

Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da je Republika Srpska još diskriminirana i da se njene institucije bore za ravnopravnost u pronalaženju poginulih i nestalih Srba.

– Činjenica je da su pripadnici našeg naroda uvijek bili blagonakloni i uvijek pružali podršku u traženju drugih nestalih, a da u traženju nestalih iz Republike Srpske, naših civila i boraca, još vlada velika zavjera šutnje – rekao je Stevandić.

Inicijativu za pokretanje procesa ukidanja Instituta za nestale osobe BiH i vraćanje procesa traženja u nadležnost Srpskoj, podržao je i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

– Sama činjenica da je u prošloj godini identificirano samo 13 nestalih Srba, a u ovoj tek šest, dovoljan je pokazatelj da je potrebno preispitati potrebu postojanja Instituta za nestale osobe BiH, čijim radom ni obitelji nestalih, ni institucije Republike Srpske, ni nevladine organizacije nisu zadovoljni – rekao je Čubrilović.

Iste poruke poslane su i sa obilježavanja u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, gdje su prislužene svijeće i položeni vijenci na spomen-kosturnici u Miljevićima i na Novom groblju.

Predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije Republike Srpske Zoran Vidić rekao je da ova organizacija ima obvezu, u suradnji sa svim nevladinim organizacijama i Institutom za nestale osobe BiH, raditi na ubrzanju procesa traženja nestalih Srba kako bi on bio okončan. Vidić je podsjetio da Republika Srpska još uvijek traga za 1.660 nestalih osoba, od čega 814 vojnika i 846 civila.

– U tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj nalazi se 650 neidentificiranih tijela, od čega 311 u Banjaluci, 274 u Istočnom Sarajevu i 65 u Nevesinju – istakao je Vidić.

Član Privremenog upravnog odbora Instituta za nestale osobe BiH Petar Šikman istaknuo je da je Institut uspostavio dobru suradnju sa Tužiteljstvom BiH, zbog čega se u narednom razdoblju može očekivati ​​veći broj ekshumacija i identifikacija srpskih žrtava rata.

Međunarodni dan nestalih osoba obilježen je u Modriči. Svijećnjaci i vijenci bili su zarađeni u Memorijalnoj organizaciji veteranske organizacije. U posljednje dvije godine pronađeni su ostaci samo tri vojnika s područja Modriče. Obitelji još traže tijela 23 svoja srodnika koji su kao vojnici ili civili stradali na prostoru BiH.

(RTRS)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare