Published On: Pon, tra 22nd, 2013

Majka: FBI je pratio mog sina dvije godine, on je nevin

Rusija je 2011. zatražila od savezne američke agencije FBI da istraži Tamerlana Carnajeva, osumnjičenika za bombaški napad na Bostonskom maratonu, rekao je u subotu izvor iz službi sigurnosti SAD-a.
FBI je u petak izjavio da, nakon dojave strane vlade prije dvije godine, u razgovoru s Carnajevim, provjerom njegovih putovanja, aktivnosti na internetu i osobnih druženja, tada ‘nije utvrđena bilo kakva teroristička aktivnost’.
Majka 26-godišnjeg Tamerlana, Zubeidat Carnajeva, za televizijsku je postaju Russia Today izjavila da vjeruje da je njen sin nevin i da mu je slučaj podmetnut.
‘Njega je FBI nadzirao tri do pet godina’, rekla je. ‘Znali su što moj sin radi, znali su koje internetske stranice posjećuje’, rekla je u telefonskom razgovoru iz Mahačkale u Dagestanu.
Dala je naslutiti da su je djelatnici FBI-ja posjetili u njenom domu dok je još živjela u SAD-u i rekli joj da je Tamerlan ‘u stvari vođa ekstremista i da ga se plaše’.
Njen stariji sin, 26-godišnji Tamerlan, ubijen je u četvrtak u oružanom sukobu s policijom a njegov 19-godišnji brat Džohar uhvaćen je u petak nakon cjelodnevnog lova na njega.
Kako je u subotu priopćila policija, vrlo je vjerojatno da su dvojica braće djelovali sami.

Obitelj je uvijek iznenađena…

Obitelj braće Carnajev ne vjeruje da su upravo oni odgovorni za bombaške napade u Bostonu. Njihov otac smatra da im je podmetnuto.
Prijatelji i obitelj Tamarlana i Džohara Carnajeva kažu kako nisu pokazivali nikakve znakove radikalizma u SAD-u. Njihov otac živi u južnoj ruskoj pokrajini Dagestanu i kaže kako ne vjeruje da su za bombaški napad na Boston odgovorni njegovi sinovi.
‘Jasno je da im je netko podmetnuo. Ne znam točno tko, ali netko jest. I kukavički su ubili mog sina’, rekao je novinarima Anzor Carnajev. ‘Bojim se za svog drugog sina, i njega bi mogli ubiti negdje i samo reći – imao je oružje. Pa, zaboga, gdje djeca mogu nabaviti oružje? Trebali bi ga privesti živog. Živog. I onda bi pravosuđe trebalo vidjeti tkop je kriv’, rekao je Anzor Carnajev prije no što je primio vijest o uhićenju i ranjavanju svog mlađeg sina.
Optužbe na račun svojih nećaka kometirala je i njihova teta Maret Carnajeva iz Kanade. Ona je rekla kako je ovo za nju bila šokantna vijest i kako FBI i policija nemaju nikakve dokaze protiv njenih nećaka. ‘Nikada neću optužiti svoje nećake bez dokaza. Dokazi prvo jer ne radi se o maloj stvari, govorimo o troje mrtvih ljudi i više od stotinu ozlijeđenih i ja ne vjerujem da bi naši dečki to napravili’, rekla je teta osumnjičenih i dodala kako njen stariji nećak Tamerlan nije bio predani musliman no kako se prije godinu dana počeo moliti pet puta na dan.
‘Ne vidim u tome ništa loše. Bolje da molio nego da je pušio i drogirao se’, rekla je Maret.