Published On: Ned, velj 10th, 2013

'MAJKA ANĐA MARIĆ NEMA PONIZNOSTI I PROVOCIRA SUPRUGA. I LOŠE GOVORI SLOVENSKI' Za sud u Ljubljani to su otežavajuće okolnosti

Otac je pogodniji roditelj od majke, iako ni jedno ni drugo nisu razgraničili partnerske od roditeljskih uloga i teško kontroliraju svoje reakcije. Ali majka je provokativna i agresivna, nema poniznosti i svojim ponašanjem provocira supruga. A i slabo govori slovenski – tako je otprilike klinička psihologinja, licencirana sudska vještakinja, obrazložila svoj prijedlog da se dijete po okončanju razvoda braka hrvatske pjevačice i voditeljice Anđe Marić i slovenskog fotografa Primoža Dolničara dodijeli ocu.
Odvjetnica Anđe Marić, zgrožena kontroverznim stavovima vještakinje, tražila je njeno izuzeće, no sud ga nije prihvatio. Posljednja rasprava održana je prije tjedan dana, a konačnu odluku o tome s kim će dijete živjeti sud će donijeti u sljedeća dva mjeseca.

Otac bi puno skrbništvo

Anđa Marić , koja više od deset godina živi u Ljubljani, prestala je živjeti s mužem još 2006. pošto je, kako je ispričala medijima, doznala da je vara s njenom bliskom prijateljicom.
Bivši muž joj je, rekla je, pokazao videosnimku seksa s prijateljicom i predložio joj da nastave živjeti zajedno, utroje : on, Anđa i prijateljica. Anđa na to, kaže, nije pristala te se odselila. Njezin bivši muž u međuvremenu se oženio prijateljicom s kojom je dobio dijete.
U braku Anđe Marić i Primoža Dolničara rodio se mali Gašpar, koji je u vrijeme razlaza imao nešto više od tri godine. Roditelji su se dogovorili da će dječak živjeti jedan tjedan s mamom, a jedan s tatom.
Međutim, nekoliko godina poslije shvatili su da takav model naprosto ne odgovara njihovu djetetu, koje se svake nedjelje cijeli život selilo s adrese na adresu, osobito nakon što je krenuo u školu.
– Dijete naprosto nije znalo gdje mu je dom, nije imalo stabilnost i sigurnost. Roditelji su krenuli na medijaciju da se dogovore kako će se nastaviti brinuti o djetetu, no medijacija nije uspjela te je otac 2010. sudski zatražio da dijete nastavi živjeti s njim – objašnjava Tina Šnajder Paunović, ljubljanska odvjetnica koja zastupa Anđu Marić.
Sudski postupak još traje. Otac je zatražio puno skrbništvo i alimentaciju od 200 eura. Sud nikako da donese konačnu odluku, a u međuvremenu dijete i dalje živi tjedan dana kod majke, a tjedan kod oca.

Materijalni uvjeti

– Angažirani su vještaci, stručnjak psihijatar i klinička psihologinja.
Vještakinja je istaknula da je dijete izrazilo želju da živi s majkom, ali ona to nije uzela u obzir jer je, kako je objasnila, normalno da je dijete u jednoj fazi privrženije majci, a u drugoj ocu. Usto, spomenula je mogućnost manipulacije od strane majke, iako je dijete, među ostalim, reklo da želi živjeti s mamom jer mu ona nikada ne brani da vidi tatu, a tata osporava kad želi vidjeti mamu. Na kraju je zaključila da je otac pogodniji roditelj, a kao glavni razlog navela je očeve bolje materijalne i stambene uvjete – kaže odvjetnica.
To ju je, dodaje, iznenadilo, jer majka živi sama u stanu od 90 četvornih metara u centru Ljubljane i ima prihode bitno više od prosječnih.
– Stoga sam pitala vještakinju kako mogu biti presudni prihodi kad se majka itekako može samostalno brinuti o djetetu. Pitala sam je da li je bila u stanu majke i oca ili provjerila njihove prihode.
Odgovorila je da nije. I tada je rekla da je majka provokativna osoba, da to nije dobro za dijete, da je izazivala svog muža, nagnala ga na loše ponašanje i slično – kaže odvjetnica. Vještakinja je čak predložila da se majci smanje kontakti s djetetom te da, umjesto svaki drugi tjedan, dijete s njom bude svaki drugi vikend te jednom tjedno u tjednu kad zajedno ne provode vikend.
Odvjetnicu je sve to zgrozilo jer je, kaže, imala osjećaj “da smo se vratili u 18. stoljeće, gdje žena mora biti fina, tiha i mirna, a muškarcu je dopušteno da je vara, snima seks s drugom ženom, prikazuje joj ga i predlaže poligamiju”.
– Na kraju je vještakinja pitala moju klijenticu i zašto tako loše govori slovenski, iako ne razumijem kakve to veze ima s predmetom. Osim toga, moja klijentica odlično govori slovenski, ali kad je pod stresom, što se na sudu svaki put dogodi, zna ubacivati hrvatske riječi. Usto, ne vidim zašto bi za dijete bilo loše da s njim komunicira na hrvatskom i nauči ga svom jeziku – kaže odvjetnica.

Narcisoidan i pogodan

Tijekom brakorazvoda roditelji su se međusobno optuživali za najrazličitije stvari, kao što to u teškim brakorazvodima obično biva. Otac – kod kojeg dijete boravi svaki drugi tjedan – optužio je, recimo, majku da sina izgladnjuje i da je pothranjen!
– Psihijatar, koji je vještačio oba roditelja, za oca je napisao da je narcisoidna osoba, da ne može funkcionirati s onima koji mu ne povlađuju, a strah koji iskazuje za dijete nije iskreni strah za sina, nego za sebe samoga.
Unatoč tome, u konačnici se priklonio kolegici vještakinji i suglasio se da je otac pogodniji roditelj – kaže odvjetnica.