Published On: Sub, ruj 1st, 2012

Majci francuskog dragovoljca ubijenog na Ovčari stan i mirovina

Još ne tako davno vukovarskog branitelja Jean-Michela Nicoliera, 25-godišnjaka koji je iz ideala došao braniti Hrvatsku, oplakivali su samo njegovi najbliži. Nakon što se, zaslugom udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, prošle godine njegovo ime naposljetku našlo u registru hrvatskih branitelja, Hrvatska se dvadeset godina nakon njegove smrti na mnogo načina odužila francuskom dragovoljcu.

Nakon što je njegova majka Lyliane Fournier lani u studenom iz ruku predsjednika Ive Josipovića primila odličje Reda Nikole Šubića Zrinskog za junaštvo, nakon što je književnica Nevenka Nekić objavila knjigu “Jean ili miris smrti” o životu i tragičnoj pogibiji mladog Francuza na Ovčari, danas je majku Lyliane primio i ministar branitelja Predrag Matić. Tema razgovora bila su materijalna prava koja joj, kao majci poginulog branitelja, po zakonu pripadaju.

– Ispred hrvatske Vlade želim iskazati dužno poštovanje žrtvi vašeg sina i vaše obitelji. Jeana, na žalost, ne možemo vratiti, ali možemo se pobrinuti da dobije status kao i svi ostali hrvatski branitelji – rekao je ministar Matić, dodajući kako je riječ o pravu na obiteljsku mirovinu pa i rješavanje stambenog pitanja ako L. Fournier nije primjereno zbrinuta u Francuskoj. Majka je potom zahvalila ministru na svemu što čini za njezinu obitelj.

– Hrvatska je u mom srcu, doživljavam je svojom domovinom jer je tako osjećao i moj Jean – rekla je vidno ganuta Lyliane Fournier.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare