Published On: Pon, ruj 26th, 2022

MAHSA AMINI EU se oglasila o iranskim vlastima koje ubijaju prosvjednike

S prosvjeda podrške u Stockholmu / Foto Reuters

U devet dana prosvjeda nakon smrti mlade žene koju je uhitila moralna policija poginula je 41 osoba

Europska unija je u nedjelju ocijenila da je “raširena i nerazmjerna” primjena sile nad prosvjednicima u Iranu “neopravdana i neprihvatljiva”, nakon devet dana prosvjeda protiv smrti mlade žene koju je uhitila moralna policija, u kojima je 41 osoba poginula.

U izjavi u ime Europske unije, visoki predstavnik za europsku vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell osudio je i “odluku iranskih vlasti da drastično ograniče pristup internetu i blokiraju platforme za razmjenu poruka”, što je “očita povreda slobode govora”.

“EU će i ubuduće istraživati sve mogućnosti kojima raspolaže, prije idućeg sastanka Vijeća (ministara) vanjskih poslova, u vezi sa smrti Mahse Amini i s postupanjem iranskih snaga sigurnosti na prosvjedima nakon toga”, upozorio je Borrell bez drugih potankosti.

Prosvjedi su počeli 16. rujna, na dan smrti Mahse Amini koja je 13. rujna uhićena u Teheranu zbog “nedoličnog odijevanja” u Islamskoj Republici gdje za žene vrijede stroga pravila odijevanja.

“Očekujemo od Irana da odmah prekine primjenu sile nad prosvjednicima i omogući pristup internetu te slobodno kolanje informacija”, dodao je visoki predstavnik EU-a.

Ujedno je pozvao Teheran da “objavi točan broj mrtvih i uhićenih te oslobodi sve mirne prosvjednike”.

“O smrti Mahse Amini treba provesti istragu u skladu sa zakonom a svi za koje se utvrdi da su krivi za njezinu smrt moraju odgovarati”, dodao je, uzimajući “na znanje izjavu iranskog predsjednika (Ebrahima Raisija) o tome”.

Po službenom iranskom izvješću u kojemu su zajedno pobrojani prosvjednici i pripadnici redarstvenih snaga, 41 osoba je poginula u devetodnevnim prosvjedima.

No taj bi broj mogao biti veći, a nevladina organizacija Human Rights sa sjedištem u Oslu navodi podatak o najmanje 54 ubijena prosvjednika.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
2 mjeseci prije

bolje grob nego i.š.lj amistički rob.

Škutori - Kurdi
Škutori - Kurdi
2 mjeseci prije

Usr@ni kurdi stoka kao škutori

Izmetbegović
Izmetbegović
2 mjeseci prije

Isto bi ovako p,otu,rice vladale da im mi kršćani i EU dozvoljavamo. Malo ćemo ih vratiti na vjeru predaka, malo još raseliti, nije ih svakako puno ostalo i to je to.

Dritan
Dritan
2 mjeseci prije

Lažete. Evo me u Teheranu policija ne ubija nikoga.Nadam se da ce amerikanci napasti Iran i tu skoncati svoju okupatorsko imperijalisticku agresora politiku i diktaturu nad cijelim svijetom.

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
2 mjeseci prije

Zalosno. Ali ovdje rijec o drugom paru opanaka. O odnosu Amerika-Iran.
Saudijska Arabija recimo tretira zene najgore na svijetu – u rangu talibana, cak je gore u Saudiji jer bogati su i obrazovani pa bi time trebali i prirodno poboljsat polozaj zene. Ali jok. Zatucanost je bitnija. Plus finansiranje vehabijskih pokreta i internacionalnog dzihada sirom svijeta. Nema drzave gdje se nisu ugradili. Zna se koja drzava stoji iza.
A znamo zasto se o Saudiji suti.