Published On: Ned, ožu 7th, 2021

Magazinović: Novo vrijeme traži nove politike

Šef kluba poslanika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) u Parlamentu BiH Saša Magazinović govorio je na otvaranju međunarodne konferencije “Regionalna agenda 2020-2030”, koja se održava u Beogradu uz nazočnost izaslanika, ministara, dužnosnika i aktivista iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i s Kosova, te veleposlanika i predstavnika međunarodnih organizacija.

”Politika globalno, ali posebno u regiji se mijenja. Naglašeno je prisutan populizam i manjak konkretnog rada. Razlike između ljevice i desnice u obnašanju vlasti su sve manje. Vrijeme koje dolazi traži drugačiji pristup i viši stupanj suradnje. Iako sve države u fokus svoje vanjske politike stavljaju regionalnu suradnju, ona je često vrlo neiskrena, površna i u funkciji dnevne politike. Novo vrijeme traži nove politike” istaknuo je Magazinović, prenosi Fena.

On je naglasio da razlike u nekim političkim stavovima u regiji postoje, ali i upitao kako to da većina pitanja oko kojih se slažemo nisu u fokusu regionalne suradnje.

Magazinović tvrdi da političke elite u zemljama pojedinačno, ali i u smislu regionalne politike, manipuliraju razlikama iz razloga kratkoročnog osobnog političkog profita.

”Zagađen zrak, siromaštvo, odlazak mladih iz zemalja regiona, pandemija, nedostatak demokracije, loš obrazovni sustav i slabe institucije problemi su koji ne poznaju granice i rješenja za njih ne mogu biti parcijalna, već isključivo regionalna. Krajnje je vrijeme da države regiona shvate da su saveznici u velikom poslu koji im predstoji, a ne protivnici koji jedni drugima postavljaju prepreke i sapliću jedni druge”, istaknuto je na konferenciji čiji je organizator Akademija za razvoj demokracije, priopćeno je iz SDP-a BiH.