Published On: Uto, ruj 17th, 2013

Magazinović i Prodanović o ”postizanju dogovora” između Čovića i Tihića

Pojedini mediji prenijeli su informaciju da su predsjednik SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović pronašli formulu za rješenje presude ”Sejdić – Finci“.

Kako je navedeno, Tihić i Čović su na tragu izbornog modela koji bi jamčio da se članovi Predsjedništva BiH i ubuduće biraju na izravan način te i simetrično u oba entiteta, a koji bi omogućavao svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da se pod jednakim uvjetima kandidiraju za funkciju člana Predsjedništva.

U najkraćem, kako prenose pojedini mediji, radi se o tzv. preferencijalnom modelu koji sprječava da dva člana Predsjedništva BiH budu izabrana iz istog izbornog područja.

”Mi to nismo vidjeli. Ne znam tko je sve bio na sastanku i tko ima i kako ima tu informaciju, ali mi to službeno nismo vidjeli. Kada službeno vidimo taj model, mi ćemo ga komentirati”, kazao je novinarima zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s ovom informacijom.

Do tada, dodao je Magazinović, možemo reći samo da sve ono što je simetrično rješenje i sve ono što ne dijeli Federaciju BiH na bošnjački dio i hrvatski dio i sve ono što ne stvara treći entitet je nešto o čemu možemo razgovarati.

”I obratno, sve ono što dijeli Federaciju BiH na dva dijela, stvara treći entitet, zanemaruje sve konstitutivne narode i ostale, to nije nešto gdje SDP može biti sugovornik”, kazao je Magazinović.

Zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta Lazar Prodanovićje upitan da prokomentira informaciju koju su prenijeli pojedini mediji da su predsjednici SDA i HDZ-a BiH postigli dogovor o presudi ”Sejdić-Finci“, kazao da je to pozitivna vijest ako je točna.

”Mi podržavamo svaki dogovor političkih stranaka unutar Federacije BiH koji bi bio u kontekstu brzog rješavanja presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju ”Sejdić-Finci“, dakle i u načinu izbora članova Predsjedništva BiH.

Za nas je svaki prijedlog koji podrazumijeva izravan izbor članova Predsjedništva BiH, dakle jednog iz RS-a bez nacionalne odrednice i dva iz FBiH bez nacionalne odrednice, ne više od jednog pripadnika konstitutivnih naroda i iz reda ostalih u Predsjedništvu, prihvatljiv”, kazao je Prodanović.