Published On: Čet, kol 17th, 2017

Magazinović dobio odgovor od Galića: Manje od 25 posto graničnih prijelaza ispunjava standarde

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović dobio je službeni odgovor od direktora granične policije BiH Zorana Galića na pitanja koja je postavio u vezi s uslovima rada Granične policije BiH (GP BiH).

Iz SDP-a je priopćeno da se u odgovoru, između ostalog, navodi da manje od 25 posto graničnih prijelaza ispunjava standarde u pogledu infrastrukture te da na svega 20 prijelaza od ukupno 83, postoje uvjeti za kvalitetno i efikasno vršenje graničnih provjera, dok se na ostalim stanje kreće “od lošeg do nikakvog”.

Galić je također u odgovoru naveo da se redovno analizira stanje infrastrukture, opreme i materijalnih sredstava za vršenje graničnih provjera i nadzora državne granice, kao i uvjeta za obavljanje radnih zadataka policijskih službenika GP BiH.

Kako je navedeno u priopćenju SDP-a, u odgovoru se dodaje i da je nesporna odgovornost Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH) koja je po zakonu odgovorna za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, upravljanje i održavanje objekata i infrastrukture na graničnim prijelazima. Odgovornost za postavljanje zastava, kako se kaže u odgovoru, također je na UIO BiH, dok je zadatak Ministarstva prometa i komunikacija postavljanje oznaka i druge prometne signalizacije kojom se obilježava granični prijelaz i njegovo područje.

”Zahvaljujem direktoru Galiću na odgovoru. Stanje na našim graničnim prijelazima je očigledno zabrinjavajuće, jednako kao i uvjeti rada graničnih policajaca. Ako je ovakvo stanje na službenim graničnim prijelazima, zamislite onda kakvi su naši kapaciteti za borbu protiv raznih krijumčara i svih onih koji su spremni zloupotrijebiti očiglednu poroznost naše granice. Nakon ovih informacija nas ne treba čuditi službena informacija Vijeća ministara u kojoj se tvrdi da su cijene narkotika u BiH već godinama nepromijenjene, čime država konstatira stabilnost ovog ilegalnog tržišta i trenutno priznaje poraz”, smatra Magazinović.

Izražava nadu da će se državne institucije “probuditi i promijeniti ovo stanje, prije svega Uprava za indirektno oporezivanje, ali i Vijeće ministara BiH”.

”Sramota je da granični prijelazi kao prva slika BiH sa kojom se susreću ljudi dolazeći kod nas budu loša, a još je veća sramota kada dobijemo informaciju da granični policajci na nekim prijelazima nemaju izgrađen, čak, ni toalet”, komentirao je Magazinović odgovor iz Granične policije, najavljujući nastavak aktivnosti na ovom pitanju, priopćeno je iz SDP-a BiH.