Published On: Sri, ožu 6th, 2013

Maduro obećao da će raskrinkati Chavezovog "atentatora"

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez  izgubio je borbu protiv raka od kojeg je obolio prije dvije godine. Umro je danas popodne u dobi od 58g, ali neki iz Venezuele – uključujući i novog predsjednika Nicolas Maduro – uvjereni su da za Chavezovu smrt postoji drugi krivac.
Maduro je jučer obećao na državnoj televiziji kako će “znanstveno povjerenstvo” sagledati sve detalje oko Chavezove smrti i istražiti mogućnost da se njegovi “povijesni neprijatelji” znanstveno razotkriju kroz analizu induckcije Chavezove bolesti, izvijestio je El Diario .
Na društvenim medijima te u nekoliko novinskih osvrta, “povijesni neprijatelj” protumačen je kao “Sjedinjene Države”
“Tu su povijesni slučajevi, previše povijesnih koincidencija” takvih tajnih likvidacija ima, Maduro je rekao, pozivajući se na teorije zavjere oko smrti palestinskog vođe Jasera Arafata.
Chavez je napravio slične optužbe protiv vlade SAD- u 2005 .godini.
“Ako me ubiju, ime i prezime osobe odgovorne je George Bush,” rekao je on.
State Department u pravilu je promptno odbijao optužbe protiv SAD-a u cjelini, ali i protiv dvojice dužnosnika koji su protjerani iz Venezuele za špijunažu jučer popodne.
“Tvrdnje da su Sjedinjene Države na bilo koji način bile uključene u uzrok smrti predsjednika Chaveza su bolesne i apsurdne, i mi ih definitivno odbijamo”, kazao je glasnogovornik State Departmenta Patrick Ventrell.
“Sjedinjene Države imaju mogućnosti uzajamnog djelovanja sa vlastima Venezuele temeljem Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.”
Teorija o ubojstvu Chaveza ne čini se da nalazi plodno tlo u venezuelskim Twitter krugovima:
“Ti ljudi promiču ludu tezu o Chavezovom ubojstvo!”, napisao je jedan čovjek . “budući da da je frajer umro u svom krevetu.”
“Da, SAD jest izazvao Chavezov karcinom, ruski Meteor ptičjom gripom, i potonuće Titanica”, napisao je jedan u Čileu.
Maduro je za svoje optužbe i teoriju zavjere, međutim, dobio poticaj od Eve Golinger, ugledne odvjetnice iz Venezuele i urednice Correo del Orinoco International,koja je, u intervjuu s Rusijom Today, ustvrdila kako nije bilo konkretnih dokaza za ubojstvo Chaveza no kako  “postoje dokazi kada su prije 70 godina SAD pokušale ubiti kubanskog predsjednika Fidela Castro zračenjem, uz druge metode”, rekla je Golinger u intervjuu. “Možemo samo zamisliti koja oružja i kapacitet SAD posjeduje danas.”

Maduro je također izvijestio da će iz zemlje protjerati američkog vojnog časnika, jer je od aktivnih časnika Venezuele tražio informacije o vojsci i predložio “destabilizirajuće projekte”. Maduro je rekao da se radi o američkom atašeu Davidu Del Monacu kojemu je dao “24 sata da se spakira i napusti Venezuelu”.
poskok.info