Published On: Wed, Jun 26th, 2013

Mađarski predsjednik ispričao se za zločine Mađara nad Srbima

Mađarski predsjednik Janos Ader ispričao se u Beogradu za zločine koje su Mađari počinili nad Srbima tijekom Drugog svjetskog rata, zatražio oprost za ratna zlodjela i istaknuo da međusobno praštanje i isprike mogu ojačati povjerenje između Srbije i Mađarske.

Kao predsjednik Mađarske, molim za oproštaj za zločine koje su, u ime Mađarske, u Drugom svjetskom ratu Mađari počinili protiv nevinih Srba, izjavio je Ader pred zastupnicima na sjednici srbijanskog parlamenta.

Ader, koji boravi u službenom posjetu Srbiji, istaknuo je da slobodna demokratska Mađarska osuđuje one koji su postupali protiv nevinih Srba, umnožavajući njihove patnje.

Mađarski je predsjednik podsjetio na izjavu srbijanskog šefa države Tomislava Nikolića tijekom njegava nedavnog posjeta Budimpešti da su dvije zemlje otvorile novu stranicu u svojim odnosima i ostavile iza sebe nesporazume, kao i da je došlo vrijeme za međusobne isprike jer je nužno skinuti teret prošlosti s budućih generacija.

Ader je rekao kako počinjeni zločini ne mogu biti poništeni, ali obostrano praštanje i međusobne isprike mogu ojačati povjerenje između Srbije i Mađarske koje ne žele samo živjeti jedna pored druge već u zajednici naroda središnje Europe.

Mađarski predsjednik istodobno je ocijenio da deklaracija o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini tijekom 1944. i 1945. godine, koju je parlament Srbije prihvatio prošlog tjedna, predstavlja važan povijesni korak kojim je nakon sedam desetljeća okončano jedno poglavlje zajedničke povijesti, a istodobno stvorene nove šanse za razvoj odnosa dva naroda i dviju država.

Mađarski predsjednik, koji boravi u uzvratnom posjetu Srbiji, poručio je domaćinima da Srbija na putu prema Uniji može računati na Mađarsku kao na prijatelja i partnera spremnog prenijeti svoja europska iskustva.