Published On: Uto, lip 22nd, 2021

Mađarski ministar vanjskih poslova: EU bi mogla da izgubi Zapadni Balkan, voditi politiku suprotnu njenim interesima

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó izjavio je danas da, ukoliko Europska unija ne preduzme blagovremene korake u pogledu proširenja, mogla bi izgubiti Zapadni Balkan, slično Velikoj Britaniji.

Szijjártó je na marginama sastanka ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu rekao da je politika proširenja jedna od najbitnijih politika EU, prenosi MTI.

Prema njegovim riječima, Unija će voditi “politike suprotne njenim interesima”, ako ne uspije da ubrza pregovore o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom i odloži početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

U toku je nadmetanje za integraciju Balkana i vršenje utjecaja na region. Iako EU ima najviše šansi za pobjedu, zemlje u regionu su sve izabrale evropski put. Transatlantski pravac regiona ne smije se uzimati zdravo za gotovo – poručio je Szijjártó.

Naglašava da je Evropskoj uniji Zapadni Balkan potrebniji nego Zapadnom Balkanu Evropska unija i dodaje da bi gubitak tog regiona mogao da bude realni scenario za EU u slučaju dugotrajnog ćorsokaka.

Szijjártó je naveo i da bi Srbija i Crna Gora trebalo da budu brzo integrisane, a pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom ubrzo započeti.

Ukoliko to ne učini, EU rizikuje stabilnost i sigurnost u svom okruženju, umjesto mira, smirivanja i ekonomskih šansi – zaključio je Szijjártó.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x