Published On: Uto, kol 30th, 2016

Mađarski ministar: Politiku koja ohrabruje masovnu imigraciju treba odbaciti

Sigurnost je glavni prioritet u raspravi o budućnosti Europske unije, a politike koje potiču masovnu imigraciju treba odbaciti, poručio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

“U raspravi o budućnosti EU-a, mađarski veleposlanici moraju zastupati stajalište da je sigurnost prioritet broj jedan”, kazao je Szijjarto na godišnjoj konferenciji s mađarskim veleposlanicima u Budimpešti, u nazočnosti kolega iz Višegradske skupine.

“Politika koja ohrabruje masovnu imigraciju trebala bi biti odbačena jer je migrantska kriza prijetnja, a dužnost Mađarske je da se zaštiti”, istaknuo je.

Szijjarto je kazao da se Mađarska protivi prijenosu novih ovlasti na Bruxelles jer su najbolji odgovori na izazove s kojima je suočena Europska unija stigli s nacionalne a ne europske razine.

Kazao je također da europske zakone moraju poštivati sve države članice. “Mađarska ne pristaje na dvostruke standarde niti da se neku državu članicu može kritizirati zbog pridržavanja pravila”, rekao je.

Konferenciji su nazočili ministri vanjskih poslova Poljske, Češke i Slovačke, članica Višegradske skupine.

“Višegradska skupina savez je koji je dovoljno hrabar da nazove stvari pravim imenom i govori otvoreno a ne licemjerno i politički korektno”, rekao je Szijjarto, ističući da su članice Višegradske skupine zajedno postale relevantne u raspravi o budućnosti EU-a.

Poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski rekao je kako srednja Europa očekuje da je ostatak Europe shvaća ozbiljno i smatra partnerom.

Ocijenio je da je summit NATO-a u Varšavi prošli mjesec osnažio europsku suradnju. Kazao je također da su ruski potezi od 2014. izazvali pukotine u sigurnosnom sustavu, ali i izrazio nadu da Rusija ne namjerava potkopavati vjerodostojnost NATO-a.

Waszczykowski je istaknuo da Višegradska skupina mora pridonijeti sigurnosti Europe i regije putem obrambene suradnje i zajedničkih vojnih vježbi.

Osvrnuo se i na Brexit kazavši da rasprava o budućnosti EU-a ne bi smjela biti tabu.

Češki ministar vanjskih poslova Lubomir Zaoralek rekao je da bi Europska komisija trebala biti nepristrana i pouzdana i da bi trebala predstavljati jedinstvo. No to u ovom trenutku nije slučaj, smatra.

Zadaća Europe je da obnovi svoje jedinstvo, istaknuo je.

“Najvažnija zadaća sada je da se osigura stabilnost europskog projekta nakon Brexita”, rekao je. “Odluku Velike Britanije da napusti EU trebalo bi shvatiti kao znak neminovne radikalne institucionalne promjene”, dodao je.

Slovački šef diplomacije Miroslav Lajčak kazao je da EU ima dvije opcije: ili će postupati u skladu s potrebama ljudi ili utonuti u trajnu krizu.

“Europa ne može dopustiti jačanje euroskepticizma jer je EU rješenje a ne problem”, kazao je.