Published On: Pon, lip 13th, 2016

Mađarska usvojila zakon, vraća migrante Srbiji!

U Mađarskoj je usvojen zakon koji policiji dozvoljava da vraća ilegalne migrante koje otkrije unutar zone od 8 kilometara od južne mađarske granice prema Srbiji.

Reuters prenosi da je ovaj potez izazvao kritike UN Visokog komesarijata za izbjeglice (UNHCR).

Agencija navodi da je ograda od bodljikave žice, koju je Mađarska podigla duž južne granice sa Srbijom i Hrvatskom, pomoglo da se značajno smanji priliv migranata u odnosu na stotine tisuća koje su prošle godine išle preko Balkana ka sjevernoj Europi, posebno Njemačkoj.

Navodi se da, i pored toga, migranti u manjem broju i dalje dolaze na mađarsku granicu sa Srbijom. Mađarske vlasti su uspostavile dve tranzitne zone u kojima migranti mogu podnijeti zahtjev za azil.

“Cilj je da se omogući (vlastima) da vrate nazad kroz prolaz granične ograde državljani trećih zemalja koji su u Mađarskoj nelegalno i koji su uhićeni unutar osam kilometara od granice”, navedeno je u obrazloženju novog zakona.

Reuters navodi da srpske vlasti nisu trenutno bile dostupne za komentar o ovom zakonu.

Mađarska je, prema službenim vladinim podatcima, ove godine imala 19.140 zahtjeva za azil, a više od 14.000 migranata je južnu granicu prešlo nelegalno, a nedavno je ta zemlja ograničila broj ljudi koju mogu da uđu u tranzitnu na zonu na najviše 30 dnevno./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>