Mađarska spremna preuzeti projekte koje su u RS otkazali Nijemci

Mađarski premijer Viktor Orban primio je u samostanu karmelićana Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske nakon sastanka s Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske i Petrom Szijjártom, ministrom vanjskih poslova Mađarske, rekao je da Mađarska razumije poziciju Republike Srpske te da se suradnja razvija na najbolji mogući način.

“Pokušavamo prepoznati i već realiziramo neke gospodarske projekte koje smo ranije zacrtali za oblast energetike, kao što su vjetroparkovi. Ovaj put predsjednik Orban izrazio je spremnost da zamjeni projekte koji su Nijemci navodno kao nešto otkazali, a sada nam formalno prave probleme”, rekao je Dodik, a prenosi ATV.

On je rekao da Nijemci imaju politički stav da nešto neće, a da s druge strane postoje ugovori koji su konkretni i još uvijek aktivni što se tiče Nijemaca.

“Čekamo da oni to završe da bi mi mogli s Mađarima i predsjednikom Orbanom na najbolji mogući način, opet u obostranu korist, realizirati te važne projekte”, rekao je Dodik.

Tijekom razgovora, bilo je govora i o pomoći mađarske Vlade srpskoj zajednici te o tome kako voditi politike koje će integrirati što je moguće više gospodarstva Republike Srpske i Mađarske.

Dodik je istaknuo da je imao dobar i prijateljski razgovor s Orbanom.

“Uvijek je dobro razgovarati s prijateljima u opuštenoj atmosferi, jer je Srpska suočena s brojnim pritiscima Zapada čiji se predstavnici ponašaju arogantno i ne žele čuti za probleme i zahtjeve drugih u BiH”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka, .a prenosi Srna.

Prema Dodikovim riječima, i Mađarska je u okviru EU suočena s kritikama jer želi zaštititi zajednicu Mađara u Ukrajini.

Tijekom susreta, kako prenosi Pannon RTV, Orban je rekao da Mađarska smatra Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju svojim počasnim susjedima.

“Odnosi Mađarske i Republike Srpske i BiH su i dalje odlični, a mi ćemo učiniti sve da ojačamo suradnju, što se ogleda u zajedničkim projektima koje smo već započeli”, rečeno je na sastanku.

Razgovarano je o tome da mađarske kompanije imaju značajan investicijski i trgovinski potencijal u financijskom sektoru, energetici i telekomunikacijama, koje namjeravaju iskoristiti i u BiH.

Viktor Orban je jasno stavio do znanja da je očuvanje stabilnosti Zapadnog Balkana izuzetno važno za sigurnost Mađarske i Europske unije.

“S mađarske strane, oštro se protivimo upotrebi sankcija u slučaju BiH i Srba, koje zbog svoje kontraproduktivne prirode mogu dovesti do eskalacije tenzija”, objasnio je on.

Orban se nada da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu dalje napredovati u procesu europskih integracija. Cilj je da tijekom mađarskog predsjedavanja EU u drugoj polovini 2024. godine, integracija regije Zapadnog Balkana dobije posebnu pažnju u Europskoj uniji./HMS/