Published On: Sri, stu 23rd, 2016

Mađarska podiže minimalnu plaću zbog manjka radne snage

Mađarska vlada postigla je u utorak dogovor s poslodavcima i sindikatima o znatnom povećanju minimalne plaće kako bi se ublažio manjak radne snage a paralelno su najavili i niže stope poreza na dohodak u sklopu nastojanja da ojačaju konkurentnost gospodarstva i gospodarski rast.
Prema riječima ministra gospodarstva Mihaljija Varge, minimalna plaća za nekvalificirane radnike bit će iduće godine povećana za 15 posto, te za dodatnih osam posto u 2018. Još će više biti povećana minimalna plaća za kvalificirane radnike, za 25 posto u 2017. te za dodatnih 12 posto u 2018.
Paralelno će stope poreza na dohodak biti smanjene za pet postotnih bodova u 2017. te za još dva postotna boda u 2018., najavio je ministar Varga.
Više plaće trebale bi potaknuti na povratak radnike koji su napustili zemlju u potrazi za boljom plaćom. Vlada također želi olakšati zapošljavanje radnika iz susjednih zemalja gdje živi mađarska manjina, dodaje Reuters.
Manjak radne snage rezultat je gospodarskog oporavka, koji je također potaknuo pad stope nezaposlenosti na samo 4,9 posto u rujnu. Ujedno je prosječna bruto plaća u istom mjesecu bila viša 6,7 posto nego u istom razdoblju lani.
Ako u prvih devet mjeseci iduće godine njezin rast premaši 11 posto, porez na dohodak bit će snižen za još pola postotnog boda, najavio je ministar gospodarstva.
Nakon sastanka s predstavnicima sindikata i poslodavaca, Varga je također ponovio da vlada namjerava iduće godine sniziti stopu poreza na dobit na devet posto. Trenutno poduzeća s prometom do 500 milijuna forinti plaćaju porez po stopi od 10 posto a ona s većim prometom po stopi od 19 posto.
Ministar je napomenuo da se u vladi nadaju da će uputiti odgovarajući prijedlog zakona u parlament već u srijedu a trebao bi biti usvojen po ubrzanoj proceduri, dodao je.
tportal.hr