Mađarska novim zakonom tjera Soroševo sveučilište iz Budimpešte

Pritisak Mađarske na nevladine organizacije koje se financiraju iz inozemstva prelio se na pooštravanje pravila za strana sveučilišta, a to bi moglo utjecati i na Sorošev Central European University (CEU) u Budimpešti.

Zakon pogađa “u srce“ CEU-a, fakulteta koji je osnovao George Soroš, američki financijaš i filantrop mađarskog podrijetla, priopćila je ta institucija. Njezin rektor Michael Ignatieff je na sastanku sa studentima i osobljem fakulteta.

“To nije pitanje u kojem je moguć kompromis“, rekao je Ignatieff studentima i zaposlenicima fakulteta. “Mi garantiramo za naše akademske slobode“, dodao je.

Premijer Viktor Orban kritizirao je udruge civilnog društva koje je financirao Soroš, osnivač zaklade Otvoreno društvo koja podupire organizacije diljem svijeta.

Jedna od točka razdora je migracija. Orban je uoči izbora u 2018. pooštrio imigracijsku politiku i smatra da nevladine organizacije dobivaju novce iz inozemstva kako bi se petljale u unutarnja pitanja Mađarske.

Po zakonu koji je u utorak podnesen parlamentu, strani fakulteti moraju imati kampus u Budimpešti i u državi iz koje dolaze. CEU, koji djeluje samo u mađarskoj prijestolnici, jedino je međunarodno sveučilište bez ogranka na drugim mjestima.

“Ovi amandmani bi od CEU-a zahtijevali da otvori dodatni kampus u saveznoj državi New York. Tjeranje CEU-a da to učini ne bi imalo nikakvih prednosti i stvorilo bi financijske i troškove ljudskih resursa“, priopćilo je sveučilište.

Fakulteti moraju početi provoditi zakon do 15. veljače 2018. ili prestati prihvaćati nove studente do rujna 2018. godine.

CEU je osnovan 1991., nakon pada komunizma i danas ima oko 1400 studenata.

 

 

more recommended stories