Published On: Sub, lis 12th, 2019

Macron: Potrebno je pomoći Kurdima i spriječiti ponovno pojavljivanje Islamske države

Francuski predsjednik Emmanuel Macron raspravljao je o turskoj ofenzivi u Siriji s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, upozorivši na mogućnost ponovnog pojavljivanja radikalne grupe Islamska država kao posljedice turske vojne akcije.

Ured predsjednika Macrona navodi u priopćenju objavljenom u subotu da je u telefonskom razgovoru francuski čelnik “ponovio potrebu za trenutnim zaustavljanjem turske ofenzive”.

U priopćenju se ne navodi je li Macron zatražio od Trumpa da američke snage interveniraju. Trumpova odluka da povuče američke vojnike iz regije otvorila je put za tursku ofanzivu protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije, koje Ankara smatra prijetnjom.

Macron je naglasio potrebu “iznad svega da se spriječi bilo kakvo ponovno pojavljivanje Islamske držve u regiji” i podrške kurdskim snagama koje su pomogle koaliciji pod američkim vodstvom da preuzme sirijske i iračke teritorije od ekstremista.

Francuska je pretrpila višestruke smrtonosne napade radikala povezanih s Islamskom državom.

U današnjem priopćenju se navodi da Francuska i SAD “dijele zajedničke brige” i da će blisko surađivati po pitanju turske ofenzive u narednim danima, prenosi AP.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare