Macron: Mnogi u ovoj državi glasali su za mene ne zato što podržavaju moje ideje nego kako bi zaustavili krajnju desnicu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon pobjede na izborima najavio je da će se u novom mandatu boriti protiv dubokih podjela u francuskog društvu, priznavši da su mnogi glasali za njega samo da bi zaustavili desnu Marine Le Pen

Svi politički akteri u Francuskoj sad čekaju parlamentarne izbore u lipnju na kojima Macron mora osigurati parlamentarnu većinu koja će mu omogućiti da implementira svoje politike.

Konačni rezultati drugog kruga izbora u nedjelju pokazuju da je Macron dobio 58,54 posto glasova, više nego što su predviđale mnoge ranije ankete. Takav ishod znači i dosad najbolji u povijesti rezultat krajnje desnice na francuskim predsjedničkim izborima.

„Mnogi u ovoj državi glasali su za mene ne zato što podržavaju moje ideje nego kako bi zaustavili krajnju desnicu. Želim im zahvaliti i znam da im dugujem u nadolazećim godinama“, rekao je francuski predsjednik u svom pobjedničkom govoru u nedjelju kasno navečer.

„Morat ćemo biti dobronamjerni i puni poštovanja jer je naša zemlja prožeta s toliko sumnji, toliko podjela“.

Iako je Macron pobijedio s velikom prednošću, ona je manja nego 66,1 posto s koliko je pobijedio istu protukandidatkinju na izborima 2017. godine, te daleko manja od 82 posto s koliko je konzervativac Jacques Chirac 2002. pobijedio Jean-Marie Le Pena, oca Macronove suparnice.

Krajnje lijevi predsjednički kandidat Jean-Luc Mélenchon, treći iza Le Pen u prvom krugu izbora, parlamentarne izbore 12. i 19. lipnja proglasio je „trećom rundom“ predsjedničkih izbora. Iz njegove stranke u izbornoj noći mogle su se čuti ideje da Mélenchon, kao predsjednik stranke koja će nositi prevagu, postane francuski premijer.

Konzervativne novine Le Figaro u ponedjeljak su pisale kako je Macronov „mramorni spomenik zapravo div s glinenim nogama“ te da francuskom predsjedniku slijedi težak period.

Prosvjedi?

Macron u novom mandatu može ponovno očekivati prosvjede pri pokušaju provođenja reformi tržišta rada, uključujući ideju o pomicanju dobi za umirovljenje sa 62 na 65 godina.

„Neće imati pet godina istog mandata, to je jasno. Nećemo mu to dopustiti“, rekla je 63-godišnja administrativna radnica Colette Sierra, najavljujući izlazak na ulice.

Dio birača zadovoljan je Macronovom pobjedom, piše Reuters.

„Veoma sam sretan zbog rezultata jer nas je predsjednik već vodio kroz nekoliko izazova“, rekao je 65-godišnji prijevoznik Lucien Sozinho koji tvrdi da je Macron „pokazao hrabrost“.

Nakon kampanje kojom je dominirala tema troškova života, ministar financija Bruno Le Maire rekao je za Franceinfo da će ograničenja cijene energenata ostati na snazi do kraja godine.


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

Komentari

2 komentara na “Macron: Mnogi u ovoj državi glasali su za mene ne zato što podržavaju moje ideje nego kako bi zaustavili krajnju desnicu”

 1. Marina vs Macron : za dlaku :( ... avatar
  Marina vs Macron : za dlaku 🙁 …

  Da, muslimani su 100% izašli na izbore i 100% glasali za Macrona 🙁 !

  U Francuskoj muslimani potajno zovu Macrona 😎 : “Donosilac Islama 😎 “

 2. FRANO-MARXISTA. avatar
  FRANO-MARXISTA.

  KAO I UVIJEK DO SADA ,VEĆ SEDAM STOLJEČA ,KLERIKALNO KLASNO KASTINSKO USTROJSTVO DRUŠTVENIH ODNOSA JE RAVNO TAKVOM STUPNJU SVIJESTI KOJA JE USTLOIČENA U TIKVAMA OVOG SVIJETA NAŠE GEJE ,PA ZA FRANCUSKE ,ILI BILOKOJE IZBORE DO DANAS SE MOŽE REĆI ILI TVRDITI DA SU SAMO ADET ILI MODA ,ILI ŽELJA JEDNOG DIJELA TE MASE SITNOZUBOG KARAKTERA ,DA SE ISTAKNE KAKO I ONA POSTOJI I ZNAČI NEŠTO.KAKVOG LI PARADOKSA DA TOLERIRAMO TAKVE ODNOSE SITNO-ZUBNOG KARAKTERA ,A KAMPIRAMO NA MARSU ,MJESEC IMAMO U DŽEPU,VENERU DOTIČEMO RUKOM ,A KINEZI NAS IZVJEŠČUJU DA SU NA TRAGU ZEMELJE…2 JER SMO OVLADALI VISOKIM STUPNJEM TEHNIKE I TEHNOLOGIJE SVEMIRSKIH ARŠINA. PA FRANCUSKI IZBORI SU SE POKAZALI PRAVA PARADA DVONOŽNIH BIĆA ,SITNO-ZUBOG KARAKTERA. ..¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)