Published On: Čet, stu 25th, 2021

MACRON: Izvršiti reformu Izbornog zakona kako bi se ispoštovali svi konstitutivni narodi u BiH

Francuski predsjednik Emanuel Macron na sastanku s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem kazao je da je nužno reformirati Izborni zakon BiH na način da budu ispoštovana sva tri konstitutivna naroda, prenosi HMS.

“Razgovarali smo o situaciji na Zapadnom Balkanu. Razgovarali smo o reformi koja je neophodna a odnosi se na Izborni zakon u BiH i tu trebamo zajednički djelovati i to ćemo učiniti idućih mjeseci. Ono što ćemo probati u narednim mjesecima je više učiniti kako bismo stabilizirali situaciju između Bugarske i Sjeverne Makedonije, kako bismo inzistirali da se u BiH izvrši reforma Izbornog zakona kako bi se ispoštovali svi konstitutivni narodi BiH i znamo da postoje tenzije između Prištine i Beograda. Vizija Francuske je da tu trebamo izgraditi prostor mira, stabilnosti, suradnje, osnažiti ojačati protok ljudi. Želimo od toga prostora napraviti pravi europski prostor”, kazao je Macron.

I hrvatski premijer ANdrej Plenković potvrdio je da je jedna od tema bilatralnog sastanka bila reforma Izbornog zakona BiH.

“Objasnili smo poziciju Hrvatske i nadamo se da ćemo u predstojećim tjednima i mjesecima iznaći rješenje koje bi pomoglo reformu Izbornog zakona tako da se i u BiH na pravična način biraju legitimni predstavnici političkih stranaka koji prezentiraju sva tri naroda onako kako je dogovoreno u Daytosnko Pariškom sporazumu 1995. godine”, kazao je Plenković.

 

 

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Prorok
Prorok
1 godina prije

hahahaha bas tako kako Makaron rece u suradnji sa Plenkijem……

Krivousti čindbenik
Krivousti čindbenik
Šta ti kažeš na ovo?  Prorok
1 godina prije

Pa mora im malo laskati, uvalio im povoljne avione.

Kresimir !
Kresimir !
Šta ti kažeš na ovo?  Krivousti čindbenik
1 godina prije

Ima li kestenha OSUNHECENI IZDAJNICE ?? Nek budu peceni ,molim !!

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Krivousti čindbenik
1 godina prije

ma bjaži ba

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
1 godina prije

Drago mi je čuti da smo i mi Hrvati konačno dobili tzv muslimanske avione 😎 !

Za Vašu informaciju, ovi avioni su se pokazali odlični pri bombardiranju muslimana u Libiji i subsaharskom pojasu pa su ih osobno muslimani prozvali “Muslimanski avioni” 🙁 … Bošnje, imate muštuluk 🙂