Published On: Mon, Jun 19th, 2017

Macron ima apsolutnu većinu, socijalisti priznali poraz

Koalicija Macronove stranke Republika u pokretu i Demokratskog pokreta osvojila je 355 mjesta u parlamentu

Glavni tajnik francuskih dosad vladajućih socijalista Jean-Christophe Cambadelis podnio je ostavku, nakon objave prvih rezultata parlamentarnih izbora po kojima je francuski predsjednik Emmanuel Macron osvojio apsolutnu većinu, istaknuvši kako se “ne može prijeći preko poraza ljevice”.

Socijalistička stranka i njihovi koalicijski partneri osvojili su između 27 i 49 mjesta u francuskom parlamentu u kojem sjedi 577 zastupnika i kojim su dosad držali većinu, pokazuju prve projekcije agencija Kantar Public-onepoint, IPSOS i Elabe, prenosi agencija dpa.

“Ljevica mora započeti novi ciklus”, rekao je Cambadelis, istaknuvši kako se najviše brine da su “socijalna država i širenje individualnih sloboda sada dovedeni u pitanje”.

Socijalisti su u dosadašnjem sazivu parlamenta u koaliciji sa zelenima imali 284 zastupnika. Ako budu potvrđene prve projekcije rezultate koje pokazuju da je Emmanuel Macron osvojio apsolutnu većinu u francuskom parlamentu, francuski politički krajolik će se iznimno promijeniti. Koalicija predvođena novim francuskim predsjednikom po prvim je projekcijama osvojila 355 mjesta u parlamentu.

Čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen, glavna konkurentica Macronu na nedavnim predsjedničkim izborima, izjavila je u prvim komentarima izbora kako  Macronova stranka ima većinu u parlamentu, no da su njegove ideje “u manjini” u zemlji, a da će se njena stranka boriti za svoje reformske planove.

Le Pen je ocijenila da rekordno visoka apstinencija slabi legitimitet novog parlamenta. Također je ponovila svoju ocjenu kako Macronova stranka i njezini saveznici brane “interese oligarhije”.

Iz krugova bliskih predsjednici Nacionalnog fronta doznaje se da je ona pobijedila na sjeveru zemlje i da će biti zastupnica u parlamentu.

Osim socijalista, velik pad su zabilježili i konzervativci koji su se s njima desetljećima izmjenjivali na vlasti. U dosadašnjem sazivu imali su 226 zastupnika, dok im prvi rezultati u nedjelju daju 125 mjesta.

Takva velika većina će proeuropskom centristu Macronu omogućiti stvaranje snažne platforme za provedbu obećanja iz kampanje o čišćenju francuske politike, uklanjanju regulacija za koje investitori tvrde da guši tu drugu najveću ekonomiju u eurozoni, te reformirati tržište rada, piše Reuters.

U francusku Narodnu skupštinu, u kojoj je najčešća dob zastupnika dosad bila između 60 i 70 godina, Macron dovodi zastupnike čija je prosječna dob 43 godine, pisao je uoči izbora The Economist.

Novi francuski predsjednik kandidate za parlament birao je među 19 tisuća online prijava, a u 525 odabranih polovica su žene i uključuju pojedince iz svih sfera društva, od poduzetnika, učitelja, liječnika, farmera, vatrogasaca i imigranata, do matematičara, pilota i frizera, dodaje Economist.

Čelnica Macronove stranke u pobjedničkom je govoru istaknula da je ovo povijesni rast broja žena u francuskom parlamentu, te da je većina koju su osvojili “prilika za Francusku”.

Koalicija predvođena francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom osvojila je na parlamentarnim izborima prema prvim projekcijama rezultata agencije IPSOS-Sopra Steria, 355 mjesta u parlamentu od ukupno 577, ostvarivši tako apsolutnu većinu, objavili su francuski mediji.

Dnevne novine Le Monde prenose kako je koalicija Macronove stranke Republika u pokretu (La Republique en marche-REM) i Demokratskog pokreta (MoDem) osvojila 355 mjesta u parlamentu. Konzervativna koalicija predvođena republikancima osvojila je 125 mjesta, dok je socijalistička koalicija osvojila 49 mjesta.

Krajnje lijeva Nepokorena Francuska predsjedničkog kandidata Jeana-Luca Melenchona dobila je 19 mjesta, komunisti 11, a Nacionalna fronta Marine Le Pen 8 mjesta.