Published On: Čet, stu 7th, 2019

Macron: BiH je tempirana bomba, u nju se vraćaju džihadisti

Ako ste zabrinuti za ovu regiju, prvo pitanje nije ni Sjeverna Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Bosna i Hercegovina je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku. Ona se suočava s problemom džihadista povratnika, upozorio je predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

U velikom intervjuu koji je dao britanskom magazinu ”The Economist” on je govorio vrlo otvoreno o brojnim pitanjima, a dio intervjua odnosio se i na zapadni Balkan.

Macron je, govoreći o protivljenju Francuske da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o ulasku u Europsku uniju, ustvrdio da se “polovina država Unije protivi tome da pregovori počnu s Albanijom“.

Oni hoće da se to otvori sa Sjevernom Makedonijom. To je mala zemlja, promijenila je ime i to je zaista povijesno ostvarenje. Nikome ne predstavlja opasnost.

Realnost je da, ako pregovore ne otvorimo s Albanijom, izazvat ćemo užasnu traumu cijeloj regiji. Albanske zajednice su svuda. Ako ponizite Albaniju, trajno ćete destabilizirati regiju.

Stoga sam uvjeren da prvo trebamo reformirati naše procedure za članstvo jer one više nemaju dugoročnu svrhu. Nisu strateške. Nisu političke, previše su birokratske i nema vraćanja na prethodno stanje, a to pitanje se mora razmotriti, rekao je Macron za ”The Economist’, prenosi Avaz.ba.

On, govoreći o BiH, dalje nije spominjao našu zemlju.

U nastavku odgovora na pitanje novinara ”The Economista”, on je ponovio da se procedure procesa proširenja moraju promijeniti i iznio nadu da se to može napraviti u roku od nekoliko mjeseci.

BiH, Sjeverna Makedonija i Albanija spomenuti su u pretposljednjem pitanju velikog intervjua koji je Macron dao ovom uglednom magazinu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare