Published On: Pon, ožu 24th, 2014

MAĆEHA OSTAJE MAĆEHA: Federaciji županije na zadnjem mjestu

Svoj maćehinski odnos prema županijama Federacija je pokazala više puta. Da je cilj što više oslabiti ovu razinu vlasti, pokazuje dokument Zakona o izvršenju proračuna Federacije BiH za 2014. godinu.

 

Naime, u ovom dokumentu su navedeni prioriteti za isplaćivanje iz federalnog proračuna prema kojem su transferi prema županijama i općinama na predposljednjem mjestu. Iza njih nalazi se samo stavka “ostalo”. “Proračun će se izvršavati po sljedećim prioritetima: otplate kamata i otplate vanjskog i unutarnjeg duga Federacije, transfer za braniteljske invalidnine, druga braniteljska davanja i invalidnine za neratne invalide i civilne žrtve rata, plaće i naknade troškova svih zaposlenih, transfer za poljoprivredu i razvojni projekti, transfer za raseljene i izbjegle osobe, tekući transferi županijama i nižim razinama vlasti, javnim poduzećima i kapitalne investicije, ostalo”, stoji u dokumentu Zakona o izvršenju proračuna. Iz ovoga je vidljivo da će županije u ovoj godini dobivati još manje mrvice, nego dosadašnjih godina, jer je malo vjerojatno da će nakon izmirenja svih rata kredita i isplate plaća i invalidnina na računu Vlade ostati sredstava za županije. Zbog nepravednog i maćehinskog odnosa Vlade Federacije BiH prema županijama, Vlada ZH županije priprema tužbu, jer im je prema podatcima koje ima ministar financija ove županije Radoslav Luburić od 2006. do danas zakinuta za cijeli jedan županijski proračun. Naime, prihodi od neizravnih poreza od 2010. konstantno se smanjuju iz godine u godinu i u odnosu na 2010. godinu ZHŽ su smanjeni prihodi za oko 7,500.000. Ako se tome doda i činjenica da se prilikom raspodjele PDV-a od Federacije Bosne i Hercegovine uzima u pravilniku (naputku) podatak od Federalnog zavoda za statistiku broj stanovnika 81.487, a po popisu stanovništva iz 2013. godine u ZHŽ-u živi 97.893, vidljivo je da ova županija godinama dobiva znatno manje sredstava nego što joj to uistinu pripada.

Broj stanovnika

”Zašto je bitan broj stanovnika jer u naputku o raspodjeli prihoda najveći postotak od 57% raspoređuje se po broju stanovnika i na osnovi samo razlike Federalnog zavoda za statistiku i popisa iz 2013. Zapadnohercegovačka županija godišnje je nepravedno zakinuta za oko 4,500.000 konvertibilnih maraka plus sve četiri naše općine dodatno još za oko 1,500.000 konvertibilnih maraka”, kaže Luburić. Nadalje ističe kako su tražili od Federalnog zavoda za statistiku da se prekine nepravda i uvrste podatci o broju stanovništva prema posljednjem popisu iz 2013. “Kada na konstantno smanjenje prihoda od 2010. godine dodate činjenicu i iznos 4,500.000 godišnje koliko je Zapadnohercegovačka županija zakinuta od 2006. godine po broju stanovnika, dolazite do poražavajućeg podatka da je u proteklom razdoblju ZHŽ zakinut za jedan godišnji proračun”, kaže Luburić.

VLM