Published On: Pet, stu 18th, 2016

MA NISI: "Rusi su me napali da sam jednostran"

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko podnio je prošli tjedan 50. izvješće Vijeću sigurnosti UN-a o stanju i radu Vijeća za provedbu mira u BiH.
Inzko je bio gost Dana uživo na N1 televiziji, prenosi Večernji list. Istaknuo je da je zadovoljan reakcijama u Sjedinjenim Američkim Državama.
”Bio sam zadovoljan onim što sam vidio u New Yorku. Izglasana je Rezolucija, Rusi su glasovali za nju. Bit će produžetka EUFOR-ovih snaga ovdje. Rusi su me napali da sam jednostran i da sam protiv Srba što nije točno. Rekao sam da ima i pozitivnih elemenata, BiH može raditi na tome da bude kandidatska zemlja Europske unije. Život građana je ostao isti, ali BiH je sada odlučila kakav će pravac imati u budućnosti”, rekao je Inzko.
Na pitanje koje mu svi u posljednje vrijeme često postavljaju, a tiče se eventualnih sankcija predsjedniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, visoki predstavnik kazao je da o toj opciji ”treba razmišljati”.
”Ja sam rekao za jedne američke novine da o smjeni Dodika treba razmišljati. Osim Rusa, svi su tamo dali podršku mom izvješću gdje sam tvrdio da je referendum nelegalan. Tu sam dobio jasnu podršku, to je poruka da treba poštovati Ustav”, naglasio je on uz podsjećanje da je njegova dužnost ukazati na nepoštivanje Ustava.
”Srbi su fini ljudi, ali ako se netko ogriješi o Ustav, ja moram to reći, na takvoj sam poziciji”, rekao je Inzko.
O problemima ”običnih” ljudi u BiH kada će kako se čudi strpljenju građana.
“Dobijem stotine pisma u kojima me mole da plaćam pokope, stipendije, da kupim kavu. Političari bi se trebali baviti životnim pitanjima. Onda bi to bila fina zemlja jer ima sve potencijale”, pojasnio je Inzko.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>