Published On: Fri, Jul 26th, 2013

MA NEMOGUĆE: Revizija otkrila da je Čamber trošio bez pokrića

SARAJEVO – Ured za reviziju FBiH objavio je izvještaj o radu Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH Vjekoslava Čambera (HSP) u 2012. godini, prema kojem je Čamberovo ministarstvo u više navrata kršilo državni Zakon o javnim nabavkama.

Kako prenosi Dnevni avaz, ustanovljeno je da je, suprotno zakonu, bez zaključenog ugovora i neutemeljeno izdvojeno 269.000 KM za održavanje baze podataka neratnih invalida i civilnih žrtava rata za firmu COMP 2000 Sarajevo.

Kako stoji u izvještaju, ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama BiH, ministar je odobrio 2,6 milijuna KM za prenamjenu prostora zgrade Zavoda za odgoj ženske djece i omladine „Ljubuški“. To je urađeno bez prethodno osigurane dokumentacije kojom bi se potvrdilo vlasništvo nad objektom u koji se vrši ulaganje.

U više navrata, kako su utvrdili revizori, Čamberovo ministarstvo je neopravdano i bez javnog oglašavanja dijelilo sredstva u vidu transfera. Tako je po ovom principu 630.000 KM, pod plaštom transfera za organizacije civilnih invalida, otišlo korisnicima koji se ne mogu smatrati organizacijama civilnih invalida.

Revizori su izdvojili da je ministar posve neosnovano podijelio 6.000 KM Udruzi za poticanje ruralnog i regionalnog razvoja „Obzor“ Široki Brijeg, 3.000 KM Humanitarnoj organizaciji „Prijatelji“ Ljubuški i 2.000 KM Mreži mladih Ljubuški, navodi Avaz.

U izvještaju federalnih revizora stoji da je ministar Čamber u prošloj godini imao prekomjerne izdatke. Za prijevoz i gorivo potrošeno je 64.947 KM, a ti troškovi su za 10.732 KM veći od onih iz prethodne godine.

– Uvidom u dokumentaciju uočili smo da su određena vozila korištena i u dane vikenda bez putnog naloga ili odobrenja nadležne osobe, a nije nam dostavljena dokumentacija kojom bi se potvrdilo da su korištena za obavljanje zadataka iz nadležnosti Ministarstva, jedna je od opaski koje se odnose na korištenje voznog parka ovog ministarstva.