Published On: Čet, velj. 11th, 2016

Ma hajte više

Kaže vic, došao Mujo kod hodže. Hodža veli; „Bujrum, Mujo, sjedi. Šta te muči?“ Mujo kaže; „Dobri moj hodžo, žena me vara“. A hodža će, ni pet ni šest: „Pa, razvedi se, moj Mujo“. „Ali, volim je…“. Hodža će njemu: „Pa, onda nemoj“. Mujo opet: „Ali, vara me“. Hodža će: „Pa, razvedi se“. „Ali, volim je“. Hodža opet: „Pa, onda nemoj“. Ali, vara me…“. Na kraju hodža podvije noge poda se, zapali čibuk i veli: „Pa, Mujo, meni se čini da bi bilo najbolje da se pokrstiš, da pređeš na kršćanstvo“. A Mujo, sav unezvjeren, pita: „Pa, dobri moj hodža, kako će mi to pomoć!?“. A hodža će njemu: „“Neće. Ali, hajde tamo malo popa zafrkaji…“.

__________ piše: Veselin Gatalo l pogled.ba 
Tako stalno slušamo prijetnje da će mladi napustiti zemlju, kako već napuštaju zemlju. Jerbo, ovdje nema posla, nema perspektive. Ne može se zaraditi, pogotovo ne kao na Zapadu, gdje su plaće po 3000 eura pa još po toliko. Evo, ja nemam ništa protiv da svi mladi koje tamo čeka tih 3000 eura, odmah odu. Neka ponesu svoju genijalnost sa sobom i neka je unovče. Neka odu odmah sutra. Predlažem da se osnuje neki fond koji će im osigurati novac za prijevoz, jer ih tamo ionako sve čeka. Neka se momci i djevojke lijepo provedu i lijepo žive. Odljev mozgova onih koji imaju mozak, ionako nećemo spriječiti, pa neka se odmah odlijeva, da ne slušamo više kukumavčenje onih koji prijete odlaskom.

Nadobudni političari stalno ponavljaju kako im mladost ode. Poslali su djecu u inozemstvo na studije i rado bi da tamo i ostanu. I ja bih volio da tamo ostanu, ako će sličiti na novopečene bogataše koji su ih napravili. A što se tiče onih kojima se ide, neka idu. Ali, najgore je što im se ne ide. Samo govore kako će ići. Nije da ne idu zato što im tamo nema mame i tate nego što ni dupetom ne bi zaradili tih 3000 eura. Nekako su sebi umislili da su Tesla, Pupin ili Rockefeller, da ih samo ova sredina sprječava da postanu jedan od te trojice. Što se mene tiče, ja bih volio da sam Novak Đoković. Ali, čak i da prodam svu zemlju i nekretnine, da se vratim 40 godina unatrag i počnem trenirati tenis, neću biti Đoković.

Iskreno rečeno, otišli bi kad bi znali da će ih tamo željno dočekati. Neće. Osrednjost koju su dostigli, mogu unovčiti i ovdje. Za 300, možda i 400 eura. Predlažem Abdulahu Sidranu da ode u Francusku i tamo napravi dva genijalna scenarija od po stanicu i nešto. Možda Francuzić u Franciji živi bolje od Hrvatića, Srpčića i Bošnjačića kod nas, ali to je zato što je Francuzić. Nije to pravio ni za Bosančića ni za Hercegovčića, ne čeka ni jednog ni drugog da to podijeli s njima.

I, zato bih rado da prestanu priče kako nam mladi i sposobni odlaze. Hodža iz vica bi rekao, baš kao i ja, neka idu. Pa neka tamo neke Francuze, Nijemce i Nizozemce zafrkavaju.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer