Published On: Pet, pro 4th, 2020

LUTKARSKO POZORIŠTE RAZOČARANO: “Tegeltija se ne ponaša onako kako smo očekivali”

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH, kao i mnoge druge članice međunarodne zajednice i građani u Bosni i Hercegovini, razočarano je što je predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTV-a u osiguravanju neovisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa -priopćeno je iz ovog veleposlanstva.

Primjetimo nekoliko stvari: 

  • US Embassy tvrdi da govori u ime drugih međunarodnih organizacija u BIH. Ne navode kojih. Možda zato što  bi se te organizacije oglasile kontrapriopćenjem da US Embassy nema pravo govoriti u njihovo ime?
  • Tvrde da govore u ime građana BIH. Ne donose dokaz, kada su građani BIH dali pravo US Embassy-u da govori u naše ime. Jesi li ti Građanine koji ovo čitaš dao pravo US Embassy-u da govori u tvoje ime. Ili su za njih Građani BIH samo oni koji podržavaju nacionalizam najveće nacije i majorizacijske procese u našoj zemlji?
  • US Embassy navodno želi maknuti Tegeltiju zbog navoda o korupciji dok se BH građani sjećaju da je upravo US Embassy 2011 ustoličila korumpiranu Vladu Platforme, koja je samo iz Aluminija izvukla 241 milijun maraka i stvorila korumpiranog Lijanovića. Bez isprike Građanima BIH, za tako visoku pljačku građana, pozivati se na Građane BIH, naprosto je neprincipijelno i licemjerno.  Još u samo vrijeme imenovanja Vlade Platforme znalo se da je Lijanović političar sklon korupciji i da je HSP stranka koja baštini nacističke vrijednosti. Kada će se US Embassy ispričati Građanima BIH zbog dovođenja korumpiranih lidera i nacista na vlast u FBIH?

Ističe se da je funkcionalno pravosuđe koje uživa povjerenje građana od suštinske važnosti za dalje kretanje BiH na putu euroatlantskih integracija.

Kako se u priopćenju navodi, VSTV ima neke od najvažnijih odgovornosti koje se tiču pravosuđa BiH, kao što su imenovanja i razrješenja sudija i tužitelja. Zato bi, kako se naglašava, članovi VSTV trebalo da posjeduju najviše etičke i moralne standarde.

”Iako je jučerašnja izvanredna sjednica VSTV korak u pravom smjeru, jasno je da VSTV mora da ostavi po strani profesionalne ambicije svog predsjednika ili bilo kojeg drugog člana i uradi ono što je potrebno da bi se vratilo povjerenje javnosti u instituciju koja pati od krize povjerenja” – poručili su iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Istovremeno podsjećaju kako je na jučerašnjoj sjednici, VSTV zaključilo “da je odnos između Vijeća i međunarodne zajednice narušen zbog ovih, ali i drugih navoda”.

”VSTV mora shvatiti da je izgradnja povjerenja sa građanima BiH čak puno važnija i od njegovog odnosa sa međunarodnom zajednicom” – navodi se u priopćenju.