LUKAČ: Ekstremisti u RS imat će policiju za vratom 24 sata

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da Policija Srpske u akciji “Ruben” nije progonila Bošnjake već postupala po informacijama MUP-a i drugih partnerskih organizacija.

Lukač je danas novinarima na konferenciji u Banjaluci odbacio kao neosnovane tvrdnje pojedinih bošnjačkih političara da je Policija Srpske u akciji “Ruben” progonila Bošnjake, navodeći da takve izjave nemaju uporišta i da samo dižu tenzije među građanima.

“Takvi komentari ne stoje. To nije točno, i tako nešto mi ne prihvaćamo”, rekao je Lukač.

Lukač je naglasio da u akciji “Ruben” nisu vršena neselektivna uhićenja i pretresi, već da se postupalo po informacijama MUP-a i drugih partnerskih organizacija.

On je istakao da policija Srpske jamči sigurnost svim građanima, poručivši da će svako u Republici Srpskoj, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, tko ispoljava ekstremizam ili neki od oblika radikalnog ponašanja “imati policiju za vratom 24 sata”.

Lukač je podsjetio da je nakon terorističkog napada u Zvorniku policija u povišenoj pripravnosti.

“To tako mora biti, jer ne možemo samo skrštenih ruku čekati napade na policiju i na institucije Srpske”, naglasio je Lukač.

Lukač je negirao i pojedine navode da je policija u Srebrenici u okviru akcije “Ruben” izvršila pretres dječijeg vrtića, rekavši da on nema takvih saznanja, niti je Specijalno tužiteljstvo tako nešto naredilo.

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač uputio je Ministarstvu sigurnosti BiH, Agenciji za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, Graničnoj policiji i MUP-u Federacije BiH pismo s ciljem zakazaivanja sastanka na kojem bi se razgovaralo o problemu terorizma i ekstermizma u BiH.

Lukač je novinarima u Banja Luci rekao da je Ministarstvo unutarnjih poslova Srpske spremno na svaku suradnju po tim pitanjima sa svim agencijama, da bi zajedničko djelovanje dalo najbolje rezultate.

Lukač je pojasnio da bi taj sastanak trebao biti održan u Banjaluci sljedećeg tjedna./Srna/