Published On: Sri, pro 26th, 2018

LUKAČ: Dragičević je od policije bježao autom, njegova grupa se neće moći okupljati kao do sada

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač održao je konferenciju za medije povodom jučerašnjih događaja u Banjoj Luci, koji su počeli privođenjem Davora Dragičevića.

On je u dugom izlaganju sažeo stav MUP-a RS kada je riječ o događajima od 25. prosinca, počevši od razloga uhićenja Dragičevića, preko događaja na Trgu Krajine, do njegovog jutrošnjeg puštanja na slobodu.

“Dragičević je odbio da primi poziv policije, advokat mu je napravio medvjeđu uslugu da se ne odazove na taj poziv. Policija je Dragičeviću pokušala opet uručiti poziv, ignorirao je policiju i znakove da se zaustavi, bježao je autom pa je zaustavljen i priveden radi uzimanja izjave. Također, s Tužiteljstvom je izvršen pretres Dragičevićeve kuće da bi se zaključilo posjeduje li oružje. Mi smo to morali provjeriti jer je prijetio”, rekao je Lukač.

Kako kaže, na Trgu Krajine sve je bilo mirno dok se nisu pojavili oporbenjaci, i potom su, kako tvrdi, počeli verbalni i fizički napadi na policiju.

“Dragičević je jutros priveden u Tužiteljstvo koje je odlučilo da ga pusti i mi se u tu nećemo miješati. Ova grupa (Pravda za Davida) se više ne smije javno okupljati na način kako su to radili, jer ima obilježje kršenja zakona. Predlažem im da se zvanično obrate da dobiju suglasnost za primjereno mjesto, da svoje stavove izražavaju mirno i da ne dozvole da ih se politički zloupotrebljava”, kazao je Lukač.

Ministar je kazao kako su s tog višemjesečnog skupa poručivane stvari koje su u suprotnosti sa zakonom i koje imaju prekršajnu i krivičnu prirodu.

“Mnogi su političari iskoristili grupu da bi postigli svoje ciljeve. Oni su na morbidan način to uradili i grupu usmjeravali u političkom smjeru. Nakon izbora čujemo pozive te grupe na izvršenje krivičnih djela i na prijetnje koje se ne mogu tolerirati. Prozivaju se institucije i funkcioneri, od predsjednika do ministara, da su ubojce i suučesnici, bez ijednog dokaza za takve tvrdnje. Policija se izaziva na razne načine, pljuje se po policiji, fizički se ulazi u palaču predsjednika, a to je pokušao i Davor Dragičević i to se ne može tolerirati, jer nitko ne može biti iznad zakona. Policija RS je u svakom slučaju ugrožavanja grupe intervenirala i podnijela izvještaje tužilaštvu. S druge strane, oni ne razmišljaju sada kome nanose štetu i kome to rade. Počeli su prijetiti ubojstvima djece i to ne može biti tolerirano”, rekao je Lukač.

Zato je, kaže ministar unutarnjih poslova RS, donesena odluka da se nelegalno okupljanje na trgu više ne može održavati. On je kazao i da su predmeti (Davidova šaka, fotografije i svijeće) uklonjeni u skladu sa zakonom.

“Uz pomoć Komunalne policije donesen je nalog za uklanjanje nelegalnog sadržaja koji se mjesecima nalazi na Trgu Krajine”, rekao je Lukač između ostalog.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare