Published On: Sri, lis 21st, 2020

Luka Mišetić jednostavno raskrinkao plitke pokušaje nametanja kolektivne krivnje Hrvatima: Bošnjaci štete sami sebi

Godinama u BiH već traje kampanja sotonizacije hrvatskoga naroda, njegovih političara, novinara i intelektualaca kojoj je krajnji cilj ukinuti status konstitutivnog naroda. Napadi na hrvatski narod u BiH traju praktično od rata i nisu prestali ni u miru.

Pored fizičkih napada na hrvatske povratnike u središnju Bosnu od kojih su mnogi završili tragično, posljednjih 20-ak godina vodi se i sustavna medijska kampanja širenja kroatofobije u BiH.

Na krilima tog govora mržnje pravljene su alijansa i platforma, tri puta je nametan Željko Komšić bošnjačkim glasovima za hrvatskoga člana Predsjedništva a sada se najavljuje i konačni obračun s hrvatskim narodom u BiH, odnosno njegovo praktično pretvaranje u nacionalnu manjinu.

Priča je dobila dodatni zamah krajem 2017. godine nakon haške presude „hercegbosanskoj šestorci“ u kojoj je utvrđeno da je tijekom šest mjeseci 1993. godine u tadašnjoj Herceg Bosni postojao udruženi zločinački poduhvat.

Ta presuda je zlonamjerno i svjesno iskorištena od strane bošnjačke političke javnosti da se Hrvatima pokuša nametnuti kolektivna krivica za počinjene zločine tijekom hrvatsko-bošnjačkog rata u BiH.

Tako su hrvatski političari označeni kao „sljedbenici UZP politike“, jednako kao i novinari i intelektualci, a posredno i cijeli hrvatski narod u BiH koji na izborima svoje glasove daje onim političkim strankama koje zagovaraju poštivanje Ustava BiH i aytonskom mirovnog sporazuma koji jamče ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH.

Sotonizacija i širenje kroatofobije imaju za cilj delegitimirati hrvatske zahtjeve za očuvanjem konstitutivnosti naroda i pretvaranje (F)BiH u unitarni entitet pod bošnjačkom političkom dominacijom.

Jurica Gudelj l Dnevnik.ba