Published On: Sub, velj 8th, 2014

LUDILO JEDNE TUPAVE GENERACIJE: Zapalili su najvrjednije dokumente BIH, spaljena je zajednička povijest

U požaru u Arhivu BiH, koji je smješten u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, sinoć su izgorjeli neki od najvrjednijih dokumenata, a šteta je neprocjenjiva, potvrdio je direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović

” Ta građa koja nije stradala u tri rata, u Prvom i Drugom svjetskom, te u ovom posljednjem, izgorjela je evo danas.

Jedino što u ovom trenutku mogu reći je da je ovo ogromna kulturna sramota. Kada arhivi gore to je kulturna sramota jednog društva. Ne može se utvrditi vrijednost te arhivske građe “, rekao je Zahirović.

 

 

On je za portal “KLIKS” rekao da će se prave razmjere štete znati tek u narednim danima, i da su izgorjeli najvredniji dokumenti koji su sačuvani u ratovima.

“Zapaljen je jedan od depoa Arhiva BiH. U njemu je, nažalost, smještena najvrednija građa i fondovi kojima je Arhiv raspolagao. Sad po sjećanju mogu reći da su to: Zbirka poklona i otkupa, Zbirka personalnih dosjea, novopreuzeti fond Doma za ljudska prava BiH u kojem je 40.000 dosjea, zatim mikrofilmovi iz raznih arhiva, kopije iz bečkih arhiva, dokumentacija Komisije za utvrđivanje ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata, arhiv koji se odnosi na Višu sudačko-šerijatsku školu u BiH … “, kaže Zahirović.

Veći dio ovog Fonda je potpuno izgorio, a za nešto od ovoga se u Arhivu nadaju da će možda moći spasiti konzervacije. Nemoguće je od dima još točno vidjeti što se eventualno može spasiti.