Published On: Ned, svi 19th, 2013

LUDA BABA: Doris kontra ekspertnog tima USA? Ukinuti kantone, ojačati općine

doris packVeć godinama se govori o promjeni državnog, ali i entitetskih te županijskih ustava.Administracija Sjedinjenih Država napokon je izišla sa svojom inicijativom promjene Ustava FBiH, koju su domaći pravni stručnjaci razradili i iznijeli prijedlog u 181 točki.
“American” prijedlog otvoren je za sve sugestije, a najotvorenije je pitanje “crtanja novih karata”, odnosno pitanje okrupnjavanja županija i njihovih nadležnosti. Kako doznajemo, upravo u ovom dijelu planira se uključiti Europska komisija koja je do sada samo šutjela.
Službeni Bruxelles smatra da se pitanjem BiH treba upravo on baviti “budući da je to njegov posao i njegovo predvorje te Bruxelles to treba uraditi”. Europska komisija djelomično je zadovoljna jer se ideja reforme FBiH, ali i cijele BiH sad proširuje, no sugovornik  Dnevnog lista  iz Izaslanstva Europske komisije u BiH tvrdi da se sad planira testirati koliko se daleko može ići.
Takve najave dala je i Doris Pack, njemačka europarlamentarka i posebna izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH, za koju ne treba sumnjati da je imala uvid u takve planove.
–  Federacija je ta u kojoj se moraju mnoge pozicije ukinuti – ministara, predsjednika. Oni imaju moć i novac, što je vrlo povezano s korupcijom, to moramo reći. To je “rak” za BiH  – kazala je Pack istaknuvši kako će biti jako teško nekog uvjeriti da se odrekne svoje pozicije. A prijedlog je više nego radikalan.
– A ko imate 167 ministara, morate ih se “riješiti” jer vam ne trebaju. Trebaju vam funkcionalne općine u kojima će negdje u većini biti Hrvati, negdje Bošnjaci, ponegdje i Srbi, a iznad tog treba biti samo jedna, federalna i funkcionalna vlast  – jasna je posebna izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH.
Ako ostane ovakvo stanje sa županijama, ili krene s američkim prijedlogom stvaranja sedam ili pet županija, ona misli da se neće mnogo toga promijeniti nabolje.
Čak i kad neki grad / općina ima dobro rješenje nekog problema, nema inicijative zato što županijom upravlja neka druga politička stranka, odnosno uvijek je riječ o nekoj političkoj igri koju njemačka parlamentarka Pack naprosto smatra “bolesnom”.
Što se tiče “kredibiliteta” naše zemlje, zahvaljujući neodgovornim političarima, ako ga je i bilo, sada je potpuno nestao. Nekakvog napretka naprosto nema, a svaka rekonstrukcija bilo koje vlade u BiH znači i neku dugotrajnu političku krizu.
Što se tiče “europskog puta”, svima u Bruxellesu već je postalo jasno kako bh.. političari potpisuju sve, a ne rade ništa. Iako su nakon potpisa na Mapu puta u Bruxellesu čelnici sedam najvećih stranaka bili nasmijani i zadovoljni, BiH je danas u većoj političkoj krizi nego što je bila u srpnju prošle godine. Država, posebice FBiH nije funkcionalna, ai Ustav koji je na snazi ​​se često krši bez ikakve odgovornosti. Po ovom pitanju, Doris Pack je još jasnija.
–  Iza svega stoji novac. Ako pogledate vijesti, vidjet ćete da je samo važna borba za fotelje zasnovana na etničkim podjelama. Političari se bore za pozicije koje uvijek znače novac, odnosno moć, a to nije ono što treba državi. I, što je zaista vrlo tužno, korupcija je toliko visoka koliko samo može biti. A pročitala sam da je pismenost u BiH na razini najnerazvijenijih afričkih zemalja. To je nevjerojatno!  – ističe Pack i dodaje kako ljudima u BiH treba infrastruktura, posao, dobro obrazovanje, ali i da je sigurna da to u BiH nije glavna tema.
Posljednjom američko-europskom inicijativom to bi se trebalo promijeniti.