Published On: Uto, lis 8th, 2013

LUD, LUĐI, AJANOVIĆ: Hrvatska će gradnjom Pelješkog mosta izvrši mirnodopsku okupaciju BiH

Predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović smatra nedopustivim odobravanje od bh. dužnosnika “namjere Hrvatske da gradnjom Pelješkog mosta izvrši mirnodopsku okupaciju BiH, zatvaranjem jedinog izlaza koji je otvoren prema cijelom svijetu, a što je aktualizirano i prilikom posjete premijera Hrvatske Zorana Milanovića”.

”Moraju se zaustaviti pregovori za davanje odobrenja za izgradnju mosta, jer nitko nema pravo potpisati okupaciju države trajnim zatvaranjem jedinog izlaza BiH u svijet, i time onemogućiti i gradnju luke u Neumu, koja bi zbog priobalnih povoljnosti osigurala izraziti ekonomski prosperitet cijeloj BiH”, kaže u pisanoj izjavi Ajanović.

U priopćenju Ajanović podsjeća da je BOSS još 2006. godine, posredstvom svog zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, upozorio na protudržavna djelovanja, jer bi hrvatski most prelazio preko teritorijalnih voda, odnosno suverenog morskog prostora BiH, te se svi razgovori o gradnji mosta moraju odmah prekinuti, a ako Hrvatska pokuša samovoljno graditi most, dužnost dužnosnika BiH je da pokrenu arbitražu u Međunarodnom sudu pravde UN-a.