Published On: Sun, Jun 9th, 2019

LOVRINOVIĆ: Zločin u Bikošima pokušava se zataškati, zato naša borba traje dugo. Varaju se da ćemo odustati

Jučer je održana komemoracija a zatim i ukop identificiranih Hrvata ubijenih tijekom 1993. godine, u mjestu Bikoši, općina Travnik, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Predsjednik Odbora za ukop strijeljanih Hrvata u Bikošima Nikola Lovrinović kazao je da, unatoč vođenim procesima koji su obuhvatili i ratna događanja na području općine Travnik, nisu procesuirani direktni nalogodavci i izvršitelji zločina u mjestu Bikoši.

“Varaju se da ćemo odustati”

Lovrinović se zahvalio svima na pomoći, posebno obiteljima stradalih na razumijevanju i suradnji.

„Poštovane obitelji strijeljanih Hrvata, ovdje smo svi skupa kako bismo podijelili vašu i našu bol i da odamo dužnu počast stradalim na Bikošima 1993. godine“, kazao je Lovrinović.

„Ovdje se jasno i danas mora kazati, učinjeni zločin svi pokušavaju zataškati i minimizirati zato vaša i naša borba traje ovoliko dugo, ali varaju se, da ćemo odustati“, poručio je predsjednik Odbora za ukop strijeljanih Hrvata u Bikošima  obraćajući se  na komemorativnom dijelu održanom u Centru za kulturu u Travniku.

Uz upaljene svijeće ispred fotografija 16 ubijenih, na komemoraciji je prikazan i dokumentarni film o stradanju Hrvata u općini Travnik. Istaknuto je da je s područja općine Travnik, tijekom proteklog rata, protjerano oko 20.000 Hrvata, poginulo je 427 vojnika i 124 civila, dok je nakon rata ubijeno osam povratnika.

Uz obitelji žrtava, komemoraciji su nazočila brojna izaslanstva iz političkog i društvenog života.

 

Zločin i žrtva moraju biti prepoznati

Posmrtni ostaci žrtava, koje su danas ukopane ekshumirani su 1996. i 2001. godine iz dvije masovne grobnice, a identificirano je ukupno 19 nekompletnih kostura. Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a potvrdili su ga i članovi njihovih obitelji.