Published On: Uto, ruj 28th, 2021

LOVRINOVIĆ: Bez legitimnog predstavljanja nema ni BiH; Komšić je prevarant, ne govori ni hrvatskim jezikom

Za početak kaže da je državljanin Hrvatske i da je, u tom konktekstu, Zoran Milanović njegov predsjednik.

“Teško mi je komentirati način komuniciranja gospodina Milanovića. Ja ponekad slično govorim pa možda izgledam grubo, međutim ne bih to uspoređivao s gospodinom Vučićem. Milanović, koliko sam ja upoznat, nikada nije govorio ni o čemu što sliči na secesiju, na disoluciju, na uzimanje teritorija. Znači on je sve vrijeme govorio zapravo o političkom pravu hrvatskog naroda u BiH za legitimnim predstavljanjem. Govorio je ono što govorimo i mi, što govori moja stranka ovdje, što mi tražimo. Mislim da ne govori ništa što bi, po meni, u suštini opterećivalo Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu, suverenu državu.”

Smatra da je Milanovićev stil dobar za odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske jer je otvoren.

Kada je riječ o Željku Komšiću, kaže da bi se moglo reći da je parazit.

“Ne ne zastupa one koje navodno predstavlja. Niti se potrudio da to ikada učini. Niti je pokazao volju da ima to da radi. On ne govori hrvatskim jezikom. Od tih “sitnih” stvari do vrlo krupnih. Komšićev problem je to što on ima svoj stav o svemu ovome, što on ovu državu vidi drugačije, što on nema legitiman izraz hrvatskog naroda. On ima legitimno pravo da se bori za kakvu god hoće državu, ali mora poštivati Ustav. On Ustav ne poštuje. Komšić jednostavno nije predstavnik hrvatskog naroda. Ustav kaže bošnjački i hrvatski koji se biraju u Federaciji i srpski iz Republike Srpske. U Izbornom zakonu stoji da se oni moraju opredijeliti kojoj nacionalnosti pripadaju. To je prevara.”

Na pitanje zašto su mu kolektivna prava važnija od građanskih Lovrinović odgovara: “Meni su važna, vama ne moraju biti. Ona su važna zato što smo se tako dogovorili. Dobili smo državu koja je tad bila moguća i tad smo preferirali takvo ustavno uređenje. Na koncu konca, imate vodeću stranku iz reda bošnjačkog naroda koja je u to vrijeme, sve do unatrag možda 5-6 godina, govorila o tome da želi ZAVNOBiH-ovsku BiH. A što je pisalo na referendumskom pitanju, kakvu želimo državu? Dok je ovaj Ustav na snazi, ovo što smo dogovorili je minimum.”

Ističe da je onima koje on predstavlja potrebno da se Dom naroda poštuje, da se poštuje legitimno predstavljanje u tijelima koja govore o predstavljanju kolektiviteta, naroda.

“Prosto je nemoguće da će se svi interesi izmiriti. Ali minimum političkih interesa će se morati naći. Mislim da je dosta prevara, Komšić je prevarant. Nama je najvažnije da se izaberu predstavnici u Predsjedništvu i u Domu naroda. Važne su nam te dvije instance koje govore o ustroju, o ustavnosti ove države ovog trenutka, o našim kolektivnim pravima. Ja ne znam što kolektivna prava nisu građanska, po čemu su iznad njih pojedinačna prava. Problem je izmjena Izbornog zakona iz 2001. godine koja je od ljudi koji su se kandidirali za člana Predsjedništva tražila nacionalna izjašnjenja. To nema u Ustavu, to ima u Izbornom zakonu koje je nametnulo Izborno povjerenstvo bez ikakvog razloga.”

Na pitanje znači li da ako ne bude legitimnog predstavljanja, da nema ni Bosne i Hercegovine, Lovrinović kaže da bi se o tome moglo razmisliti, s ovim ustavnim rješenjem.

“Nadam se da ćemo nekakav dogovor postići i da ćemo učiniti pomak naprijed jer do 2001. nije bio problem, svi smo birali, bila je mirna Bosna i Hercegovina. Velikim dijelom su stranci krivi za ovo što imamo danas. OHR je sve zakone nametnuo. Zakoni krucijalne važnosti za opstojnost države su nametnuti. Jedno je nametnuti tablice, osobne iskaznice, zastavu, ali ovo su krucijalna pitanja funkcioniranja države.”

Smatra da HDZ na isti način vodi brigu o svim Hrvatima.

“Druga je stvar što se to godinama ili desetljećima nameće kako to HDZ nije vodio brigu o recimo Hrvatima Republike Srpske.”

Navodi da su za krizu vlasti u BiH krivi svi.

“Ja mislim da zadnja dva mandata prilično problem usložnjavaju i skoro sva pitanja kolege iz SDA nepoštujući ono što se uspostavi na razini BiH, pa i niže. Nepoštujući princip odgovornosti parlamentarne većine. Oni to često tumače da na taj način brane prava građana i države i oni će, uz dobre prijedloge bilo koga, stati kako bi obranili ta prava. To znači da sam ja iz HDZ-a, ili netko iz SNSD-a ili SDS-a, smo neki drugi građani. Nagomilalo se puno toga. Ne možete se igrati države. I SNSD se igra države RS, ali oni imaju stav o tome.”

Smatra da razlozi SNSD-a za blokadu države nisu opravdani, ali da nisu opravdani ni razlozi donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida.

“Mislim da je sve to preširoko postavljeno i ne znam kako će se iz toga izaći. Mogla se ta riječ negiranje svesti na osobe koje obnašaju javne funkcije, a koje neprimjenjujući i nepoštujući odluku suda u Haagu i drugih sudova, proizvode određene posljedice.”

Lovrinović kaže da je HDZ stranka koja sve vrijeme radi po zakonu i koja je bila jedna od ključnih da nastane suverena i samostalna Bosna i Hercegovina.

“Ali puno toga je izvedenica u ovoj državi u ovom stanju koje imamo iz onoga što ne poštujemo, što smo se dogovorili dok ne dogovorimo drugo. Sve negativne izvedenice idu iz toga. Ne možete govoriti da su Hrvati prezastupljeni, ako mi govorimo o političkim pozicijama, o mjestima gdje se odlučuje. Mi govorimo o tome da tamo gdje se odlučuje hoćemo imati vlast. Mi govorimo o političkoj ravnopravnosti. Stalno se nas pretvara u socijalne potrebnike.”

O Christianu Schmidtu kaže da ne još nema potpuni dojam.

“Ja tu nemam dvojbe, on je visoki predstavnik. Postavlja se pitanje svrsishodnosti OHR-a, konačnog preuzimanja odgovornosti za ovu državu od nas, jesu li bonske ovlasti korištene kako je trebalo. Tko je ovo zapetljao, neka i raspetlja. Ja bih volio da nema nametanja i da ništa od ovoga nije bilo.”

0 0 glasovi
Article Rating
32 Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Blažo
Blažo
29 dana prije

Bravo, Lovrinoviću! Sve što si rekao je 100% tačno!

Anonimac
Anonimac
29 dana prije
Odgovori   Blažo

Tocno se kaze Hrvatski!

Anonimac
Anonimac
29 dana prije
Odgovori   Anonimac

Koga ce udbashko podzemlje za druge raditi i lovati!

Most
Most
29 dana prije
Odgovori   Anonimac

Lovrinovicu svi snamo da je Komsic lazov, lopov i prevarant ali sta je uradio hrvatski narod u Bih da ga krivicno sankcionise.

Gde su kaznene prijave Hrvata protiv Komsica za lazno predstavljanje, za obmanu medjunarodne zajednice, za uzurpaciju vlasti koja mu ne pripada, za trovanje medjunacionalnih odnosa u Bih, za uništavanje drzavnog poretka u Bih…….

Borac zlocinacke ABIH koji se istakao u ubijanju hrvatske i srpske djece u Sarajevu i postao ,,zlatni ljiljan,, NE MOZE I NE SMIJE PREDSTAVLJATI HRVATE U NAJVISEM ORGANU VLASTI. TAKAV ZLOCINAC MORA BITI U ZATVORU.

HRVATI SU NA POTEZU…

Blanka
Blanka
29 dana prije
Odgovori   Anonimac

Ovaj je Srbin. Navija za druga Nikolu, poznatog deraca adezejevi plakata sa prvih izbora, daleke ’92 kada se ispred SK drug Nikola falio da je Jugosloven.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
29 dana prije

Lijepo rečeno ali može to i kraće i elokventnije! Komšo je Erdoganov prezervativ – ako smijem da poentiram…

Atom
Atom
29 dana prije

OHR je saucesnik etnickog cišcenja na bošnjacim prostorima. To je cnljenica koja se prešucuje. Sa textom slažem u potpunosti

Anonimac
Anonimac
29 dana prije
Odgovori   Atom

Koga ste cistili i ubijali za 1000 godina nego Hrvate…necete maltretirat Hrvate vishe shirom svita i na povjesnom tlu Hrvata eto tu zelite vodite rat i otimacinu i etnicko cishcenje samo da unishtite Hrvate BIH!

Anonimac
Anonimac
29 dana prije
Odgovori   Anonimac

Vratite nashe milijarde sto ste opljackali i platite stetu i otimacinu Hrvatima!

Anonimac
Anonimac
29 dana prije
Odgovori   Atom

Zashto ste ratovali na povjesnomtlu Hrvata?

billion
billion
29 dana prije

– Matorac je naucio hrvatski u 45oj ,a do tada je pricao perfektno bosanski.
Sada soli pamet svima iako nikad nije bio u Hrvatskoj.

Zoki
Zoki
29 dana prije
Odgovori   billion

Reći da pričaš bosanski je isto kao da kažeš kako pričaš lički. To je regionalno narječje a ne jezik. Postoji bosanski brdski konj, ali bosanski jezik ne postoji.

Anonimac
Anonimac
29 dana prije
Odgovori   Zoki

knjizevnost ti je slaba…
pronaucment i and ije yes as Croat..e as pronouncement yes as Serb…good by
IKAVICA AND IJEKAVICA ITS CROAT GRAMMMA AND PRONAUCMENT…

Zoki
Zoki
29 dana prije
Odgovori   Anonimac

Meni je književnost možda slaba, a tebi je engleski jezik katastrofa, iako sam shvatio o čemu govoriš.

Pile
Pile
29 dana prije
Odgovori   Zoki

Gore nego katastrofa.

Anonimac
Anonimac
29 dana prije
Odgovori   Zoki

ti si u mom teatru..a ne ja u tvom…by

Pile
Pile
29 dana prije
Odgovori   Anonimac

Jebi ga Anonimac ili njegova kopija drži se svog jezika. Engleski ti bas ne ide.

Pile
Pile
29 dana prije
Odgovori   Zoki

Bravo. Tako je.

Pile
Pile
29 dana prije
Odgovori   billion

Ama hrvatski, srpski i odskora bošnjački sve je to isti jezik, a vi pričajte šta hoćete.

Blanka
Blanka
29 dana prije
Odgovori   billion

Drug Nikola tecno pricase srpskohrvatski jezik. ‘rvacki uci pod stare dane

Blanka
Blanka
29 dana prije
Odgovori   Blanka

Evo, javljaju sudionici vremena da postoji fotka druga Nikole kako nosi pite JNA na povlacenju iz Slovenije 🙂 kakav coek takav rvat I jos “bolji” politicar 🙂

Anonimac
Anonimac
29 dana prije
Odgovori   Blanka

Hahaha, kako ste predivno duhoviti Blanka, ja se vama divim, jer vi sve znate. Izvinte jel smijem da pitam o kojoj piti je riječ i kad se to dogodilo sto mu vrabaca.

Anonimac
Anonimac
29 dana prije
Odgovori   Blanka

Vi ste moj idol Blanka. Vi tako divno dijelite lekcije Hrvatima da mi je to naprosto predivan način kako se protežira Hrvatski jezik u BiH.
Svaka vam čast i ushićen sam pri pomisli kako prefinjeno djelujet i kao tipična HDZ-ovka kontragardom privlačite Hrvate prema svom maternjem jeziku.

Kresimir !
Kresimir !
29 dana prije

Sa osunecenima se ne moze lijepo pregovarati jer mu vjera dozvoljava da moze lagati ako u srcu i dalje vjeruje u pedofila ,.Zamisli vjere i sranja !!!

Pile
Pile
29 dana prije
Odgovori   Kresimir !

Ej čovječe gdje ima – ubij u ime boga pa ćeš u dženet?

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
29 dana prije

Zreo ozbiljan i politički korektan tekst.

Pile
Pile
29 dana prije

A ne znaju da je 1 dan na ovom dunjaluku bolji nego 1000 dana u dženetu.

Danilo V
Danilo V
29 dana prije

A moras po nalogu Vinka Puljica ..opet spomenuti Srbe i R.Srpsku i Srbiju. u negativnom..navodno uzrocnom smislu..
Kad i pored dobronamernog izmerim..izvagam..
Hebo te Vinko Puljic..
Hebo te Komsic
I to na Pelješkom Mostu..za koji Vam se Mile izborio..
Hrvat si ti Hrvat..nemoz ti daleko od Germansko-Vatikanske linije i mrznje

Blanka
Blanka
29 dana prije

Da upitam druga Nikolu hocel skoro ta njegova ostavka na sve funkcije u SK aka adezej?
Javno se hvalio da ce ostavku dat ako se Travnik ne uredi k’o Mostar. Travnik pusten u kanalizaciju od strane adezeja, no ovaj komunista sam pljucne sebi u obraz 🙂

Anonimac
Anonimac
29 dana prije
Odgovori   Blanka

Jao Blanka kako vi samo navijate za naš voljeni HDZ, to nitko ne radi bolje od vas.
Sa tako lucidnim kontragardom dajete takovu propagandnu snagu gospodinu Čoviću i HDZ BiH da je to usitinu primjer kako treba hvaliti HDZ.
I ovo što ste podsjetili na Travnik vam vrijedi više nego da ste se legitimirali kao HDZ član.
Podsjetili ste nadležne strukture u HDZ-u da Travnik ne smiju predati muslimanima .
Blanka vi ste najveći Hrvat na ovom forumu.

Blanka
Blanka
29 dana prije
Odgovori   Anonimac

Kakva cast, kakva cast 🙂 Partija nije smislila nista bolje? Di je Vacca, da vas pozdravi starim pozdravom cetinske krajine 🙂

Koment
Koment
29 dana prije

Komšićev otac je Hrvat i njegovi preci. Ne može on biti eskim sve i da hoće. On jeste Hrvat, a kakav je prema svom narodu je nešto drugo. Što se tiče hrvatskog jezika, on govori tako kako se govori na području na kom živi. Komšić je, kao i Nikola Lovrinović, Hrvat po zanimanju. Jedan živi na priči “bit će Bosne”, a drugi ništa konkretno nije uradio da pomogne Hrvatima kad je zapošljavanje u pitanju. To je suština. Zaposliti ljude da ostanu ovdje. A Lovrinović mlati praznu slamu i mjesečno 5000 KM u džep već deset godina. Mrš! Gleda se ko je kakav čovjek, a ne ko kako govori, papak jedan. Ni u Hrvatskoj ne govore isto u svakom dijelu. Loši ste ljudi, svi vi političari. Ni vidjeli čovjeka niste. A najpodliji su ovi što još, uz sve što nam rade, šire i mržnju.