Published On: Ned, ruj 25th, 2016

LOVRIĆ Glasnovićeva retorika septičke jame: Nakon ovoga Andrej Plenković ne može prihvatiti njegovu podršku a da i sam sebe ne kompromitira

Premda saborski zastupnik, Željko Glasnović poslužio se retorikom septičke jame. Na Facebook profilu obrušio se na pobunjene studente Filozofskog fakulteta primitivnim uvredama. Podržao je dekana Previšića, koji uz pomoć zaštitara okupira fakultet, imputirajući studentima terorističke namjere, dok je akademce počastio dijarejom ideoloških pogrda. Djecu rođenu u samostalnoj Hrvatskoj naziva bandom, boljševičkim sotonistima, razmaženim derištima recikliranih komunista, titojugendom, optužuje ih da patološki mrze sve što je hrvatsko te preporučuje da se njihovi prosvjedi riješe pendrekom, suzavcem i izgonom u Sjevernu Koreju.

Tko je Željko Glasnović?

Saborski zastupnik, donedavno iz redova HDZ-a, a sada nezavisni s mandatom iz dijaspore. Umirovljeni general koji se iz Legije stranaca devedesetih vratio u Hrvatsku. Ratni mu drugovi tvrde da je poznat po teškom karakteru. U Saboru se predstavio kao čovjek teških riječi i ideoloških bjesova. Pripada Karamarkovu jatu ekstremiziranih desničara.

Zašto se na njegov post mora reagirati?

Zato što je skandalozan i krajnje opasan. Truje javnost. Zagovara nasilje. Nepodnošljivo je kad ljudi koji bi pendrecima išli na studente sjede u Saboru i odlučuju o sudbini Hrvatske. Glasnović ne razumije pitanje ljudskih prava ni demokratski ustroj države. Na društvenim ga mrežama prati oko deset tisuća ljudi, pa je sasvim moguće da njegove bljuvotine netko shvati kao instrukciju i poziv na djelovanje. Zato bi nadležne institucije morale reagirati.

Može li se to očekivati?

Vrlo teško. Dosad su govor mržnje, pa i poticanje na nasilje redovito prolazili bez posljedica. Pravna država uglavnom nije djelovala. Glasnovića će uskoro štititi i zastupnički imunitet. Ali od sankcioniranja možda je mnogo važnija društvena osuda. Javna se osuda očekuje i od onih koji su na njega računali u stvaranju nove parlamentarne većine. Nakon ovoga Andrej Plenković ne može prihvatiti Glasnovićevu podršku, a da sam sebe i svoje najave o pristojnoj Hrvatskoj teško ne kompromitira.
Jelena Lovrić l jutarnji.hr

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>