Published On: Wed, Jan 7th, 2015

LOŠE VIJESTI ZA VEHABIJE U BiH: U Njemačkoj uhićeni članovi organizacije “Ibrahim milet”

U akciji uhićenja radikalnih islamista u Njemačkoj, uhićeni su članovi organizacije “Ibrahim milet”, koji imaju veze s nekoliko vehabijskih organizacija u BiH.

Policija u Njemačkoj pokrenula je ovu akciju zbog sumnje da pripremaju terorističke napade u toj i drugim europskim zemljama gdje je zabranjeno djelovanje “Ibrahim mileta”, koji je prema pisanju ‘Glasa Srpske’ direktan ogranak “Al-Qaide”, koja se sada udružuje s terorističkom organizacijom “Islamska država” u Siriji i Iraku. Akcija traje već dva mjeseca, a njemačko savezno tužiteljstvo ranije je priopćilo da su u oblasti Kelna uhićene osumnjičene pristalice džihadističke grupacije “Islamska država”, te sirijskih pobunjeničkih organizacija “Ahrar al Šam” i “Džunud al Šam”.

”Njemačke sigurnosne službe imale su informacije da džihadisti spremaju napad, ali još nije otkriveno jesu li planirali da izvesti napad u Njemačkoj ili nekog drugoj europskoj zemlji”, kaže sugovornik Glasa Srpske blizak sigurnosnim strukturama.

Dodaje da su sa zabranjenom njemačkom organizacijom “Ibrahim milet” povezane vehabijske organizacije “Poziv u raj” iz Tuzle, “Dirhem” i “Atif” iz Sanskog Mosta, “Alem” iz Zenice i Bosanski akademski klub Fatih. Radi se o ograncima zabranjene organizacije Aktivna islamska omladina (AIO).