Published On: Uto, srp 26th, 2016

LORD KOJI JE LJUBIO BOSANKE KONAČNO JE KAZAO I TO: Britanija želi biti jednog dana poput BIH, ući ćemo u EU

Bosna i Hercegovina treba što prije postati članica Europske unije. Naravno, to će se dogoditi kada budu ispunjeni svi neophodni uvjeti. Naš politički projekt, koji izrazito cijeni vrijednosti internacionalizma, želi cijeli zapadni Balkan vidjeti u EU, ali i povratak moje Velike Britanije u okrilje Unije, kaže u posebnom razgovoru za “Dnevni avaz” nekadašnji visoki predstavnik u BiH i veteran britanske političke scene Paddy Ashdown.

On je jučer objavio pokretanje političkog projekta “Više jedinstva” (More United), koji ima za cilj da građani Velike Britanije svakodnevno utječu na politiku.

Velika podrška

– Za manje od 15 sati pridružilo nam se skoro 20.000 ljudi. Radi se o običnim građanima, ali i vrlo poznatim i uglednim intelektualcima, javnim ličnostima izvan politike… Oni kroz naš projekt žele imati stalni utjecaj na politiku. To se može ostvariti i kroz financiranje kampanje i aktivnosti političara koji prihvate naše principe i bore se za njih kroz pozicije koje će imati u političkom sistemu – kaže Paddy.

On navodi da su među principima projekta koji je inicirao i zahtjev da se Velika Britanija vrati u EU, ali i poštivanje koncepta slobode, demokracije, poštenih izbora…

Velike koristi

On vjeruje da će se Velika Britanija ponovo naći među članicama EU.

– Ako se to i ne dogodi u skorije vrijeme, siguran sam da će interes građana moje države biti da smo što bliži Uniji. Mi smatramo da nam je EU donijela ogromne koristi. Velika Britanija je velika i zbog bogate imigracije koja nam je donijela brojne prednosti. Te se vrijednosti trebaju cijeniti.

On vjeruje i da će se kroz politički projekt koji je pokrenuo smanjiti utjecaj velikih donatora i moćnika na britansku politiku.
Kada se ohlade glave, imat ćemo zaokret

– Iako su redovni izbori u Velikoj Britaniji planirani tek za 2021. godinu, uvjeren sam da ćemo naredne godine imati ili izvanredne izbore ili opet referendum. Kada se ljudi suoče s realnim posljedicama izlaska iz Unije, kada se malo ohlade glave, sigurno će doći do zaokreta i novog izjašnjavanja građana koji će tražiti povratak u Uniju – smatra čovjek koji je Mostaru ukrao demokraciju.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>