Published On: Ned, lis 28th, 2018

London izaziva Moskvu “preko leđa” Srbije: Sjetite se Kosova

Stalna predstavnica Velike Britanije u Vijeću sigurnosti UN Karen Pierce izjavila je da njezina zemlja konstantno pruža otpor ruskoj strani kako bi se borila protiv “laži” koje pokušavaju plasiraju predstavnici Moskve.

Kako prenosi britanski “Telegraph”, Pirsova redovito iznosi oštre replike na govore svog ruskog kolege Vasilija Nebenzje prije svega kada je riječ o situaciji u Siriji, ali io incidentu s primjenom otrovne tvari u Solsberiju.

“Dobro je da postoji mogućnost da se javno odupre Rusiji, prvenstveno u Vijeću sigurnosti i da se Moskvi pokažu kako njihove laži pokušavaju, odupiru se”, rekla je.

Pirs je podsjetio na jedan slučaj kada je Moskva, prema njezinoj procjeni, bila poražena. Naime, kada je predložila rezoluciju kojom se osuđuju zračni napadi na američku Siriju, Rusiju su podržale samo dvije zemlje – Kina i Bolivija.

“Opet tri, imate samo tri glasa. Kao i kada je bila situacija s Kosovom”, rekla je tada Pirsova pomoćniku Nebenzje Vladimiru Safronkovu, nastojeći ga podsjeti na “staru ranu”.

“Telegraph” podsjeća da su prije 20 godina ruski diplomati, uključujući Safronkova, bezuspješno pokušale da spriječe ulazak NATO snaga na Kosovo, kada je Rusija sakupila “bijedan” broj glasova.

“Pomaže podsjetiti Rusiju na stav koji većina zemalja u UN-u2 poštuje”. , naglasila je.

(NN / sputniknews.com)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare