Published On: Sri, lis 2nd, 2013

Lobirati ćemo da srbijanski pregovori s EU počnu u prosincu

Beograd – Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec rekao je da će Slovenija svakako nastojati da pregovori Srbije s Europskom unijom počnu što prije – već u prosincu , ako to bude moguće . ” Lokalni izbori na Kosovu predstavljaju važnu stepenicu koja vodi ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova . Zato iskreno želim i očekujem da izbori uspiju i da na njima sudjeluje što veći broj Srba koji žive na Kosovu , jer će time osigurati sebi političke uvjete za sudjelovanje u donošenju odluka koje se tiču i njihove budućnosti ” , rekao je Erjavec za list ” Danas ” .

On je dodao i da su odluke Europskog vijeća jasne , i da će prva pristupna konferencija EU – Srbija biti sazvana najkasnije u siječnju 2014. , ali da postoji mogućnost da se konferencija održi čim Europsko vijeće potvrdi pregovarački okvir za Srbiju – dakle , već u prosincu .

Prva pristupna konferencija namijenjena je upravo predstavljanju ovog dokumenta državi koja stupa u pregovore , objasnio je Erjavec , prenosi Tanjug .

Na pitanje može li zabrana ” Parade ponose ” ugroziti pregovore Beograda s Bruxellesom , slovenski ministar je rekao : ” Koliko sam upoznat , Parada je bila izvedena noću i prošla je bez incidenata . To me raduje . Naravno , Srbija će morati iu okviru budućih pregovora s EU posvetiti puno pažnje poštivanju ljudskih prava i sloboda , kao i borbi protiv netolerancije . Uopćeno gledano , očekujem pozitivno izvješće o napretku Srbije ” .

Na pitanje koliko dobivanje datuma ovisi od Njemačke , Erjavec je rekao da odluke o daljnjim koracima u procesu širenja suglasno donose sve države članice .

” Glas i podrška Njemačke su , dakle , vrlo važni , jer kod ovakvih odluka ne postoji mogućnost preglasavanja . Osobno sam optimist glede početka pregovora . Zahtjevi EU su jasni – važna je implementacija dogovora s Prištinom . Ako Srbija nastavi s odgovarajućim aktivnostima u tom smijeru , nema razloga za strah od eventualnog kašnjenja formalnog početka pregovora ” , dodao je Erjavec .

Slovenski ministar je naglasio kako je važno da Srbija bude svjesna svoje obveze poštivanja međunarodnih ugovore i preuzetih obveza .

Srna