Published On: Sat, Feb 15th, 2020

LJUBUŠKI Svečano otvoren “Spomenik majci”

U podne ispred zgrade Gradske uprave u Ljubuškom upriličeno je svečano otkrivanje spomenika pod nazivom “SPOMENIK MAJCI” autora Stjepana Skoke. Svim prisutnima koji svjedoče u trenuci sjećanja, ponosa, radosti i trenucima emocija obratio se gradonačelnik Nevenko Barbarić kazavši pritom: „Pri spomenu majke kao izvora života one životne zvijezde vodilje koju krasi posvećenost dobru, posvećenost svojoj obitelji, svojoj vjeri i svojoj Katoličkoj crkvi. Još puno toga lijepoga i vrijednoga mogli bi nabrajati spominjući majku te bi mogli iščitati promatrajući ovaj prekrasan spomenik“.

U ime Udruge potomaka udovica 2. svjetskog rata i poraća Ljubuški koja je idejni začetnik gradnje spomenika obrati se njen predsjednik Tomislav Dugandžić, piše Ljportal.

Prema njegovim riječima, ideja podizanja spomenika u čast udovicama II. svjetskog rata i poraća potekla je od Ante Milasa, koji je imao samo dvije godine kada mu je otac poginuo 1945.godine. Većinu života Ante je svjedočio o životnim teškoćama i nedaćama s kojima su se susretale njegova majka i još 757 istinskih heroina iz Ijubuškoga kraja te 2.227 djece siročadi koji su ostali bez oca.

spomenik tijekom izrade

postavljanje od prije par dana

 

„Samo da znaš prijatelju Ante, iako si sklopio oči znam i vjerujem u Boga da ćeš biti sretan kad ugledaš „Spomenik majci” kojeg si nastojao za života podići našim Majkama, kao što si sada zasigurno u zagrljaju Majke nebeske,tako prešućena priča neće biti više prešućena u kojoj su pohranjene mnoge sudbine majki i djece“ kazao je Dugandžić.

Ante Milas je tako zauvijek otrgnuo od zaborava uspomene na sve majke i ovaj „Spomenik majci” s vremenom će postati prepoznatljiv simbol prošlosti i tragičnih usuda ovoga kraja, ali i ozračje i mogućnost traženja odgovora na temeljna životna pitanja.

„Ovim djelom odana je počast, hrvatskoj ženi i majci koja je kroz mučeničku i bremenitu povijest učinila ono najvrjednije, sačuvala obitelj i nikad se nije prestala nadati i vjerovati. Nisu ni naše majke imale sjaj ni bogatstvo, ali su uspjele sačuvati nešto najvrjednije, stoga, nemojmo se dati, sačuvajmo i mi naše obitelji i našu djecu. Neka nas „Spomenik majci” podsjeća na nikad dovoljno uzvraćenu ljubav prema njima i našoj Domovini“, zaključio je Dugandžić.

O simbolici spomenika govorio je Ivan Vukoja, te se nakon njega prisutnima obratio i akademski umjetnik Stjepan Skoko koji je Ljubuški ukrasio prekrasnim spomenikom majke s troje djece izrađenim u prirodnoj veličini. Jedno dijete majka držati za desnu ruku, drugo manje dijete drži knjigu u ruci i sjedi ispred majke, dok je treće dijete, ono najmanje u njezinom naručju.

Ovaj velebni spomenik svečano je otvorio predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović Dragan Čović zajedno s gradonačelnikom Barbarićem, a blagoslovio ga je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Luigi Pezzuto.

Postavljanje spomenika u Ljubuškom će trajno obilježiti sjećanje na žrtve majki i njihovu svijetlu pobjedu te je to spomenik svim majkama koje su najzaslužnije za vrijeme u kojem danas živimo.

Posted by Ljubuški portal on Saturday, February 15, 2020

Posted by Ljubuški portal on Saturday, February 15, 2020