Published On: Uto, velj 19th, 2013

Ljubuški na nogama, ne žele ni čuti za Tutu u Hercegovini, Široki bi najradije da se ne vraća….

Mladen Naletilić Tuta (66), nekadašnji zapovjednik Kažnjeničke bojne, odslužio je kaznu koju mu je izrekao Haaški sud i stiže u Zagreb, gdje će se smjestiti kod jednog od dvojice svojih sinova koji u Zagrebu žive i rade. Tuta je bio osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru, Sovićima i Doljanima, za mučenje, ranjavanje i seljenje civila, razaranje, pljačku i progon po političkoj i vjerskoj osnovi. U ponedjeljak navečer je zrakoplovom stigao u Split, javlja HRT. Stigao je izravnim letom iz Rima, a u Splitu su ga dočekali sinovi i prijatelji.
Haaškom sudu Tuta je izručen 2000. godine, osuđen je 2003. godine, a upravo mu je sada isteklo dvije trećine, odnosno 13 godina zatvora, nakon koliko Haaški sud pušta osuđenike na slobodu. Kaznu je izdržavao u Rimu, u zatvoru Rebibbia, a u Italiji se obrazlaže da se pušta na slobodu zbog lošeg zdravlja te je odmah i protjeran.
To nije neobično kad se zna da ga i u Zagrebu čeka optužnica kod predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića, koji će Tuti i suditi za otmicu i pokušaj ubojstva. Po toj je optužnici Tuta i uhićen u veljači 1997. godine, a iduće je godine optužnicu protiv njega podiglo i haaško tužiteljstvo. Međutim, Tuta je izručen tek tri godine kasnije, a u međuvremenu je bio i u bolnici na Rebru s dijagnozom predinfarktnog stanja. Sad ga čeka suđenje u Zagrebu, sudit će mu sudac Turudić, a zasad Državno odvjetništvo nije tražilo da se optuženika pritvori.
U Širokom Brijegu, gdje je rođen i gdje je bilo sjedište njegove Kažnjeničke bojne, o njegovu povratku nije bilo raspoloženih za razgovor, njegov brat Mimek samo se zahvalio. Ipak, u kavanama je to najčešća tema. Jednako kao i drugdje u Hercegovini, kad se spomene ime zapovjednika Kažnjeničke bojne, to izaziva različite reakcije, a najčešće ga se vezuje uz nesretne epizode tijekom rata. Na uzvisini koja se zove Cigansko brdo i s kojega se kao na dlanu vidi Široki Brijeg Naletilić je sagradio kuću u kojoj je živio poslije rata. U ovome objektu odavno nema nikoga, a priča se da se Tuta zasad ne planira vratiti u Široki Brijeg, gdje je veliki broj njegovih bivših suboraca i pristaša, zbog sudskog postupka u Hrvatskoj. Šapće se i da brojni još uvijek strahuju od njegova povratka, neki tajkuni mu duguju novac, ali i zato što podsjeća i na unutarhrvatski sukob, zbog čega su jedno vrijeme Široki Brijeg i Ljubuški bili na ratnoj nozi.
Tužiteljica u BiH zauzeta
Najbolniji unutarhrvatski sukob bila je likvidacija generala HOS-a Blaža Kraljevića i njegove pratnje u kolovozu 1992. godine. Za ovaj slučaj do sada se nije vodio ni jedan sudski postupak. U medijima se tvrdi da se istraga vodi, ali u Tužiteljstvu BiH potvrdu nismo dobili. Tužiteljica Vesna Budimir bila je zauzeta, u sudnici. Inače, Kraljević i pratnja, među kojima su bila i dvojica Bošnjaka te jedan Albanac, likvidirani su u zasjedi koju je postavio HVO, a prema dostupnim informacijama, ubili su ih pripadnici Kažnjeničke bojne. Prema službenoj verziji, pripadnici HOS-a zapucali su na kontrolnu točku, nakon čega su svi likvidirani. A upravo se u tome vremenu Kraljević otvoreno protivio podčinjavanju Hrvatskome vijeću obrane te je pozivao na borbu u sklopu Armije BiH, koja se kasnije pretvorila u oružane snage pod bošnjačkim nadzorom. Tijela devetorice ubijenih hosovaca prevezena su u Split gdje je provedena obdukcija. Ratne vlasti nikada nisu provele suđenje za ovu likvidaciju. Nakon što je očito hrvatski državni vrh u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini donio zapovijed o uklanjanju Tute i njegova najbližeg pratitelja Vinka Martinovića, on se slučajno našao na granici, gdje je uhićen na osnovi tjeralice raspisane u Hrvatskoj.
Naletiliću se na teret stavlja i slučaj iz travnja 1995. u Širokom Brijegu kad je satima zlostavljao Damira Brekala te ga ranio pucajući u njega iz pištolja.
Večernji List